Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Zastanawiam się nad doborem kołków do szafek wiszących w łazience nad toaleta o wymiarach 90x65x25 i 40x65x60. Nie będzie tam wielkich ciężarów trzymanych, a mocowanie do ściany z silikatu drążonego. Kazda szafka na 2 krótkich listwach z 2 kołkami na listwę, więc będa 4 kołki na szafkę.

Myślicie, że kołek duopower 10x50 + wkręt 6x60 wystarczy? 10mm tynku, więc w sumie 40mm w silikacie siedzi i może to jednak malo. Czy lepiej dać 10x80 + 6x90?

#remontujzwykopem
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@shido: zawsze trzaskam tymi na wagę z marketów, ale po tym jak mi się ostatnio kilka obróciło, to uznałem, że dam szansę tym markowym :D a te duopower widzę sprytnie się zachowują jak akurat trafię w drążenie silki, dlatego o tym wspomniałem :D
  • Odpowiedz
  • 1
@galencjusz myślę że za bardzo kminisz, bo takie szafki to i na szóstkach na luzie będą wisieć 20 lat. Ja wieszałem na 10 szafki kuchenne w przedwojennej cegle i już drugi rok na luzaki z dużym obciążeniem. daj Duo power 8 wkret 60mm i elo
  • Odpowiedz
@galencjusz: wkret 6 do kolka 10 to chyba tak srednio, raczej bedzie za luzno. Jak chcesz miec spokoj daj kolki 8 i wkrety 6, jak latwiejsza robote to duopower 6 i wkrety 4.5 i tez bedzie dobrze
  • Odpowiedz
  • 0
@ThorPL: te kołki 10x50 akurat mam, a widzę na stronie fischera wkręty powinny być 6-8mm pod te kołki i długości min. 50+materiał+średnica wkręta.

Skoro mówicie, że 8 byłyby w zupełności wystarczające, to nie będę się martwił :) wrzucę 8x65 albo nawet te 10x50 co już mam, bo widze, że 10x80 nad którymi myślałem to armata na komara. Dzięki!
  • Odpowiedz