Wpis z mikrobloga

Czy obecnie w tym kraju opłaca się jakaś inna praca niż it?
Trochę mnie to już w-----a. Ja rozwijam się w swojej branży (marketing) od 3 lat, kursy, konferencje, szkolenia, zmiany pracy itp i dochapalem się po 4 latach pracy 5k netto we Wrocławiu. Niby dużo, bo moi rodzice cale życie pracowali za prawie minimalna, więc no dla mnie to i tak jest spoko. Bo można wynająć na luzie mieszkanie, jeść co się chce na mieście, jeździć 5 razy w roku za granicę i jeszcze zostaje na odłożenie na emeryturę, ale jak widzę te historie o #programista15k to mnie skręca. Jestem zdolny, inteligentny, mógłbym nauczyć się dowolnej rzeczy, tylko że nigdy mnie to programowanie nie kusiło. I teraz stoję w rozkroku i nie wiem co zrobić. Z jednej strony nie mam teraz czasu ani chęci żeby się przebranżowić, z drugiej mam gotówki odłożonej tyle że mógłbym z rok nie pracować i się w tym czasie uczyć. Tylko nie wiem czy wolę robić coś co mnie autentycznie interesuje czy coś na czym można więcej zarobić. Skończyłem studia techniczne (automatyka) i prawie nikt z mojego kierunku się tym nie zajmuję xd. Spora część kolegów poszła w programowanie i widzę że zarabiają zajebiscie. Trochę zazdroszczę.
#programowanie #naukaprogramowania
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@curtao: przecież ja sam napisałem że się ciągle rozwijam i robie dużo dla swojej kariery
Po prostu porównałem to ze ścieżka w it i chciałem o tym porozmawiać z wykopkami
  • Odpowiedz
@greenbong: 5k netto we Wrocławiu - można wynająć na luzie mieszkanie, jeść co się chce na mieście, jeździć 5 razy w roku za granicę i jeszcze zostaje na odłożenie na emeryturę + mam gotówki odłożonej tyle że mógłbym z rok nie pracować i się w tym czasie uczyć.

Możesz mi wyjaśnić jakim cudem?
Wynajem mieszkania z 2,5k, jedzenie 1k, zostaje 1,5k na resztę - jak z tego jesteś jeszcze w
  • Odpowiedz
@greenbong: Sam pracuje w IT, więc mogę powiedzieć Ci, że trochę nam się przyfarciło, że ta branża ma takie ssanie. A dzieje się tak dlatego, że świat tego chce. Wszyscy chcą mieć fajne urządzenia, nowoczesne pralki, aplikacje na smartfony, gierki na komputerze, funkcjonalne programy komputerowe, nie mówiąc już o wszelakich internetowych stronach. Ktoś to musi zaprogramować i przetestować ( do tego opisać, zarządzać, itp itd... ). No i są to
  • Odpowiedz
Chopie, wiesz ile trzeba się najeb* żeby po latach mieć ten "mały nakład pracy"

@normanos:
Całkowicie się z tym nie zgadzam.

mam 6 lat doświadczenia jako dev javy, byłem na wakacjach prawie rok, nic nie programowałem, wróciłem do zawodu w
  • Odpowiedz
@greenbong: Specjaliści zarabiają bardzo dobrze, często więcej niż przeciętniacy w IT. Zarobkami w IT chwalą się przede wszystkim młodzi, bo w IT dosyć szybko zarabia się "dobrze". Z drugiej strony ktoś może otwarcie mówić o swoich zarobkach, a inna ktoś może to odbierać jako przechwalanie się.
  • Odpowiedz
@mirekmirkowski: E bez przesady. Na stażu lekarskim dają już 4k na łapę (a to często jest np zbijanie bąków przez 4tyg na chirurgii np); jeśli nie przeszkadza Ci np robienie specki poza wojewódzkim to często szpitale dopłacają do rezydentury i na początku już mozesz miec 7k netto. Oczywiście, najlepszy pieniądz jest po zdobyciu speca bo możesz przejść na full prywate, ale to też zależy od specki. Anestezjolog raczej musi dyżurowac
  • Odpowiedz