Wpis z mikrobloga

Dostałam tablecika w ramach testowania swoich umiejętności. Wymarzył mi się Apple ipad pro, jednak znając moje chwilowe manie uznałam, że najpierw wypróbuję coś tańszego. I już po jednym dniu przypomniałam sobie, czemu te 7 lat temu odstawiłam laptopa na rzecz odręcznych rysunków. Ja tego po prostu nie czuję. Odczuwam wielką irytację podczas rysowania na tablecie. Nie czuję nacisku narzędzia, sposób nakładania kolorów jest nie jest. Poza tym uważam, że takie graficzne rysunki mogą zatuszować wiele niedociągnięć w warsztacie rysunkowym.

Czy nadal chcę kupić ten lepszy tablet? Nie wiem... choć zdaję sobie sprawę, że rysunek na szybszym sprzęcie byłby łatwiejszy niż obecnie. No i nadal to nie jest Procreate, a jakiś zwykły zastępczy program.

#jagooart #rysujzwykopem #rysunek #tworczoscwlasna #sztuka
źródło: comment_1648391918TwVz2H44K4aBaTA81eez8f.jpg
  • 5
@Jagoo: Kwestia wprawy. Lepiej wyczuć klasyczny tablet - ekranowe mają bardziej śliską powierzchnię.

Poza tym uważam, że takie graficzne rysunki mogą zatuszować wiele niedociągnięć w warsztacie rysunkowym.

Mam nadzieję, że nie rysujesz kredkami, tylko osobiście przygotowujesz pigment do swoich rysunków - nie ma sensu tuszować niedociągnięć swojego warsztatu.