Wpis z mikrobloga

@eth7: jak to jak? Kredyty na 30 lat na dwie osoby pobrane plus rodzina pomaga, plus nie chodzą w ogóle do kin czy restauracji. Życie od pierwszego do pierwszego to są realia dla ponad połowy Polaków.
  • Odpowiedz
@wykop_to_sciek: Tak na serio. Po pierwsze ta statystka jest gowno warta bo nie uwzględnia ludzi na działalnosci, a od pewnych kwot to już mało kto pracuje na UOPie. Ja rozumiem, że dużo osób tyle zarabia, co nie znaczy, że koniecznie muszą być w stanie kupić sobie mieszkanie i to w wojewódzkich miastach ;) Sorry ale za takie zarobki można sobie kupić mieszkanko może w jakimś powiecie, a tak to czas
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szczebrzeszynek: 27.05.2022 roku wystartuje zaplanowany przez Nowy Polski Ład program Mieszkanie bez wkładu własnego. Dzięki niemu będzie można otrzymać dofinansowanie wymaganego przez banki kapitału początkowego przy zaciąganiu kredytu hipotecznego na zakup mieszkania
  • Odpowiedz
@wykop_to_sciek: W Warszawie 4k to powoli robi się stawka w pierwszej pracy dla ogarniętych ludzi po studiach. Plus te raporty nie są rzetelne. Mnóstwo ludzi ma UoP na minimalną a resztę pod stołem lub na zleceniu.
Mieszkania ani kredyty hipoteczne nie są dla biednych ludzi, jak Cię nie stać to wynajmujesz, proste.
  • Odpowiedz
  • 2
@EconomicDisruption: z moich znajomych którzy kupili mieszkanie w ciągu ostatniego roku/2/3 lat nawet po podwyżkach płacą za ratę kredytu mniej lub tyle samo co za wynajem. No chyba, że jak cię nie stać to wynajmujesz pokój, wtedy to tak
  • Odpowiedz
@szczebrzeszynek: 4tys netto to teraz ledwo wystarcza na wynajęcie pokoju i jakieś w miare normalne życie, nie wiem skąd w ogóle pomyśl, że takie osoby mogą dostawać kredyty

@noslimE: Bo mediana zarobków w Polsce to 4240zł, a więc połowa osób w kraju zarabia mniej? Ja wiem, że wykop jest odrealniony totalnie, ale udawanie, że połowa społeczeństwa nie istnieje to już jakiś wyższy poziom.

Powyżej 6-7k (na rękę) w
  • Odpowiedz
4tys netto to teraz ledwo wystarcza na wynajęcie pokoju i jakieś w miare normalne życie, nie wiem skąd w ogóle pomyśl, że takie osoby mogą dostawać kredyty

@noslimE: tacy jak ty ale za 20 lat

cale życie wynajmujesz a tak byś wziął kredyt i już byś spłacił i jeszcze byś miał niższe raty niż płacisz teraz za mieszkanie
  • Odpowiedz
  • 0
@noslimE: Ale to nie chodzi o to że rodzina 3 osoby na utrzymaniu i dzieciak, z takim samym dochodem, mają dwa razy większą zdolność, mimo trzy razy wyższych kosztów utrzymania?
  • Odpowiedz