Wpis z mikrobloga

nsfw

Zawiera treści NSFW

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@Pjoter_00: Takie trochę większe fermentory domowe/barowe na kilkaset litrów robi się w podwójnych butlach (butla w butli), wewnętrzna ze stali kwaso i zasadoodpornej (chyba oznaczenie 403). To dlatego że do poprawnego czyszczenia najpierw używa się środków o odczynie kwaśnym, potem zasadowym. Pomiędzy butlami umieszcza się agregat chłodzący, podobny do klimy w samochodzie.
Jestem w stanie schłodzić komorę do ~6°C.


@bbr555: to wez teraz 30l zacieru i schładzaj to w krotkim czasie. Zrobienie sensownego pojemnika z zamocowanymi ogniwami bedzie juz wyzwaniem, ze o chlodzeniu ogniw nie wspomnę.
Przy spreżarce wymiennik mozesz zanurzyć w cieczy i gotowe
@bialytaboret: zgadzam się. Niech sobie zdecyduje piwowar sam. Jak umie i ma czym pospawać i nabić układ, to zdecydowanie lepiej. Ogniwa możesz pouczepiać na ściankach zbiornika zimną stroną. na ciepłą dać radiator z wiatrakiem i w zasadzie działa. Jak za mała wydajność, można obok dołożyć kolejny zestaw. Ale jak pisałem, główny atut to prostota wykonania, w porównaniu z układem ze sprężarką.