Wpis z mikrobloga

Mam dziwny problem z moim macbookiem m1 air. Mianowicie posiadam łącze 1 gbps, a speedtesty wychodzą maksymalnie do 80 mbitów. Ukrywanie IP wyłączone w Safari, sprawdzałem też pod Chromem, wyłączone również ukrywanie IP w ustawieniach macOS. Na iPhonie mam co najmniej kilkukrotność tej prędkości. Połączenie po WiFi 5GHz. Na starym PC z win10 i po ethernet mam prawie 800 mbit. Niestety mam do maca tylko doka z Ethernetem 100mbps, więc nie mam jak sprawdzić. Wyniki na każdym urządzeniu są powtarzalne. Co może być na rzeczy? Nie mam w tle żadnych wymagających aplikacji ani nic. #macos #macbook #internet #sieci
  • 9
@krzywy_kanister:

Niestety mam do maca tylko doka z Ethernetem 100mbps, więc nie mam jak sprawdzić.

Tutaj napisał, że ma doka 100mbps i dlatego nie może przetestować - z tego wynika, że nie podpina tego docka i na nim nie testuje

Wspomina też o WiFI 5GHz, a że Macbook ma WiFi, można się domyślić, że to na nim nie wyciąga tej prędkości.
@jmmzon: No cóż, dziękuję za dogłębne wyjaśnienia koledze, bo widziałem pierwszy komentarz do wpisu, ale nie miałem siły tłumaczyć. Jak widać, wystarczy umiejętność czytania ze zrozumieniem :-).