https://inpost.pl/pomoc-rodzaje-i-wymiary-paczek-kurierskich ta strona mowi, że moge wysłać dwie opony 15" zapakowane razem jako paczka standardowa. Jednak w menadżerze paczek na stronie inpostu największy rozmiar to D = 80 x 50 x 50 cm. Zapakowane opony mają 61 x 61 x 40 cm. co robić, jak żyć?
@Spofity: Tam nie ma nic na temat tego, że dwie opony do 15" to paczka standardowa.
Na stronie Inpostu masz napisane: opony do rozmiaru 15” pakowane po dwie sztuki (jedna na drugiej, bez felg), nie mogą być łączone równolegle „obok siebie”
@Spofity: Masz rację, to przesyłka standardowa, ale musisz mieć działalność i podpisaną umowę z Inpostem. Dla osób prywatnych koszt takiej przesyłki to 274,49 zł. Poszukaj brokera, który ma w ofercie wysyłkę opon jako paczka standardowa
@pcela: wysłałem przez furgonetkę. wyszło 55zł. Opony to 185/65r15. Jutro ma przyjechac kurier inpostu. Ostatni raz wysyłam opony kurierem, tyle wytycznych od każdej firmy kurierskiej że już nie wiadomo na co zwracać uwage
@pcela: wymiary 2 opony zawiniętych w stretch to 60 x 60 x ~40 cm. Waga nie robiła różnicy - cena była stała przy 1kg jak i przy 20kg. Tańszy był dpd ale czytając ich wytyczne dot. pakowania opon wolałem dopłacić 10zł. Zaznaczam też, że to paczka pobraniowa
@pcela: mireczku masz 100% racje. Sam pisałem, że opony łapią się w ramy przesyłki standardowej, a przy zamawianiu kuriera zaznaczyłem przesyłke niestandardową. Na szczęście mogłem anulować przesyłkę na furgonetce i zrobić nowa, tym razem poprawnie. Byłbym 30zł w plecy. Mam tylko nadzieje że kurier zabierze to cholerstwo od mnie bez żadnych obiekcji :D. Dzięki za wyjaśnienie wszystkiego.
ta strona mowi, że moge wysłać dwie opony 15" zapakowane razem jako paczka standardowa. Jednak w menadżerze paczek na stronie inpostu największy rozmiar to D = 80 x 50 x 50 cm. Zapakowane opony mają 61 x 61 x 40 cm. co robić, jak żyć?
#inpost #kurier #kurierzy #opony
Tam nie ma nic na temat tego, że dwie opony do 15" to paczka standardowa.
Na stronie Inpostu masz napisane:
opony do rozmiaru 15” pakowane po dwie sztuki (jedna na drugiej, bez felg), nie mogą być łączone równolegle „obok siebie”
Ale nadal jest to przesyłka niestandardowa.
Jakie te opony mają wymiar bez opakowania?
Masz rację, to przesyłka standardowa, ale musisz mieć działalność i podpisaną umowę z Inpostem.
Dla osób prywatnych koszt takiej przesyłki to 274,49 zł.
Poszukaj brokera, który ma w ofercie wysyłkę opon jako paczka standardowa
Tylko pamiętaj aby nie pakować tego w karton. Owijasz folią stretch, folią lub sklejasz taśmą.
A co do rozmiaru opon to wyszło mi (dla dwóch opon jedna na drugiej):
średnica zew = ~50,12 cm
szerokość =
Powinno wyjść 17,12 zł + pobranie (3,43 zł) + podjazd kuriera (2,71 zł) (chyba że nadajesz w punkcie).
Dzięki za wyjaśnienie wszystkiego.