Wpis z mikrobloga

Pomaganie przez Polaków kończy się gdy masz mieć za sąsiada ukraińską rodzinę. Próbuję znaleźć mieszkanie do wynajęcia dla piecioosobowej rodziny z Charkowa, dzwoniłem do około 20 wynajmujących i większość mówiła "rozumiem dramat tej rodziny, ale szukam polskich lokatorów". I choć powtarzałem, że to ja biorę na siebie odpowiedzialność za nich i że dwójka z nich ma już ogarniętą pracę, to za każdym razem odmowa. Apeluję, ogarnijcie swoje ksenofobiczne łby. To są tacy sami ludzie jak Polacy i nie można kierować się stereotypami.
#ukraina #polska #gorzkiezale
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Apeluję, ogarnijcie swoje ksenofobiczne łby. To są tacy sami ludzie jak Polacy i nie można kierować się stereotypami.

@klawiszs: ale rozróżnij "ksenofobię" od zwykłej kalkulacji ekonomicznej i zarządzania ryzykiem ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@klawiszs: nie jest tak żle - mam kawalerkę, przez ~tydzień mieszkała u mnie dziewczyna z Ukrainy (spała w moim łózku, ja na kanapie), teraz przeprowadziła się do koleżanki do większego mieszkania, ma już pracę w Trójmieście. Da się ogarnąć.
Jednakże zdaję sobie sprawę, że 1 osoba vs rodzina to zupełnie inne potrzeby lokalowe...
  • Odpowiedz
można ich eksmitować do najbliższego ośrodka dla uchodźców.

@eltanol3000: I kto mi pomoże, jak ośrodek powie, że ma mnie w dupie, bo pełne obłożenie? Ty czy OP?

Oczywiście, że żaden z Was, bo będziecie udawali, że nie ma tematu, samorządy się wypną tak, jak do tej pory z niepłacącymi lokatorami, a na dokładkę przyjedzie Cebula z TVN nagrywać materiał o Polakach-ksenofobach.

Więc ja się nie dziwię, że ludzie nie chcą
  • Odpowiedz
Oj człowieku. Narzekasz, że ludzie którzy z wynajmu mają często porządną część dochodów nie chcą jej stracić. Jak coś pójdzie nie tak i nie będą płacić to nie będzie ani mieszkania ani pieniędzy. A twoje branie odpowiedzialności za nich każdy ma w dupie bo i tyle jest warte.

Z resztą zobaczysz jaki cyrk będzie za kilka tygodni jak się ludzie już znudzą uchodźcami w domach. Będzie kwik na całą Polskę.
  • Odpowiedz
  • 1
Rodzina 5 osobowa czyli: dziadek, babcia, 15-latek i rodzice, jakie kaszojady? Umowa byłaby na mnie, ale jak dzwoniłem to od razu pytali kto będzie mieszkał. Przerabiałem wynajem dla znajomego Ukraińca już wcześniej i też były odmowy. Zresztą komentarze wyżej tylko to potwierdzają, np. ten że ci ludzie są zacofani o 30 lat.
  • Odpowiedz
@gorylwemgle: niestety nie. podstawą najmu okazjonalnego jest deklaracja strony 3 że przyjmie lokatorów na wypadek eksmisji - w takim przypadku prawa lokatorów nie działają bo mają zapewniony lokal zastępczy więc można ich eksmitować z pominięciem sądu itd., na co de facto podpisując taką umowę zgodzili się z góry.

Jest tylko jedno ale. Strona 3 możne swoją deklaracje w każdej chwili odwołać i nie ma obowiązku z tym nikogo informować. Co
  • Odpowiedz
@klawiszs: nie liczy się na kogo jest umowa tylko kto mieszka. W przypadku gdybyś przestał płacić to właściciel mieszkania dalej nie może eksmitować lokatorów.

Tak naprawdę nawet umowa nie jest potrzebna. Przyjąłeś rodzinę do siebie. Nawet jeżeli robisz to charytatywnie i nie macie podpisanej umowy ani żadnego przepływu gotówki to sam fakt, że mieszkają sprawa że są lokatorami i w zasadzie nie możesz ich usunąć z mieszkania. Czysto hipotetycznie w
  • Odpowiedz
@klawiszs: wykopki zaczynają ogarniać, że niektórzy ludzie bardziej troszczą się o swoje życie niż życie saszki z jakiegoś zadupia na ukrainie.
  • Odpowiedz
A teraz poczytaj sobie jak ciężko jest "wyrzucić" z mieszkania niepłacących lokatorów, szczególnie obcokrajowców.

@Anthermil: A teraz to szczególnie uchodźców z Ukrainy. Tutaj prawnik twierdzi, że za próbę wyrzucenia Ukraińca z (twojego własnego!!) domu można dostać od (minimum!!) roku do 3 lat więzienia:
qris - > A teraz poczytaj sobie jak ciężko jest "wyrzucić" z mieszkania niepłacących ...
  • Odpowiedz