Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Preluda: mieliśmy ostatnio w pracy taką zagwozdkę - czemu dzieci, które jeszcze tydzień temu biegły przez granicę, zapisuje się jak najszybciej do polskiej szkoły, gdzie nikt nie mówi w ich języku i generalnie mało kto jest w stanie im jakkolwiek pomóc?
Bo to wydaje się jasne że chcą zostać przy mamie, mają wielką traumę której nie ogarnie szkolny psycholog, że nie znają języka i nie poradzą sobie (szczególnie te z
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@caslin: nie sadze, by te dzieci mialy dostawac oceny i swiadectwo. Raczej chodzi o dwie najwazniejsze kwestie:
1) dziecko jest z rowiesnikami, spedza czas NORMALNIE, co pomaga przepracowac traumy, ktore przeszlo
2) rodzice (najpewniej w wiekszosci matki) maja czas dla siebie (same maja traumy i problemy) oraz zeby pracowac i tez wrocic do normalnosci.

Ta sytuacja, OBY!, nie potrwa dluzej niz kilka miesiecy. Przy dobrych wiatrach przed koncem roku wiekszosc
  • Odpowiedz
@caslin: jak najbardziej się zgadzam! Biorąc pod uwagę obecną sytuację można byłoby otworzyć nawet całe oddziały dla uczniów ukraińskich z odpowiednimi nauczycielami, także i ukraińskimi, ażeby ta edukacja dalej szła swoim torem. W przypadku nowych Ukraińców w polskich szkołach często stosowana jest metoda zapisania ucznia do klasy młodszej, żeby jeszcze aż tak dużo dziecko nie traciło. Poza tym chyba jest pewna różnica w systemie oświaty i klasach jeśli chodzi o
  • Odpowiedz
@1337KiNG: nikt nie kazał Ci czytać przecież skoro taką trudność to wywołuje ;) na początku wypowiedzi wspomniałem, że chcę się czymś podzielić i opisałem sytuację, zabronisz mi? ;) a nawet jeśli nic z tego nie wynika to jest oczywiście Twoja opinia, do której masz pełne prawo, nawet jeśli jest debilna :)
  • Odpowiedz
@Preluda: nie wiem czemu myslisz, ze przeczytanie tego mi sprawilo trudnosc, bardziej w-------m sie na siebie, ze trace czas na czytanie jakichs bzdur, myslalem ze chociaz bedzie jakas puenta ciekawa czy cokolwiek. na poczatku pisales ze chciales sie podzielic jakimis obserwacjami i mnie to zaciekawilo, to gdzie sa te obserwacje, gdzie sa jakies wnioski? jest jakas historyjka o dziewczynce, ktora klika w komputer i tyle, koniec. wtf?
  • Odpowiedz
@1337KiNG: powtórzę - nie musiałeś czytać do końca ;) oh wybacz, następne wpisy będę tworzył patrząc się na wypowiedzi takiego mistrza puenty jak Ty :) Obserwacje jak najbardziej były zawarte, czytanie ze zrozumieniem się kłania, nic dziwnego, że jesteś na siebie zły jeśli nie pojąłeś ;) taka "historyjka" o uczennicy raczej jest ciekawsza niż miałaby dotyczyć @1337KiNG "klikającego w komputer i tyle" :) Serio, nie chcę się kłócić z
  • Odpowiedz
  • 4
@Preluda czuję dobrze człowiek ()
w samym stylu pisania widać dużo ciepła i serca którym dzielisz się z najmłodszymi
dzięki że jesteś Miras!
  • Odpowiedz
@1337KiNG: już koniec komentowania, już obrażony? Bierzesz się powtórnie za czytanie ze zrozumieniem? Nie p-----l, bo jeszcze geny przekażesz ;) pozdrawiam, miłego weekendu :)
  • Odpowiedz