Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jestem dość zielony w kwestii bitcoin ale chciałbym co wypłatę sobie kupić trochę tej kryptowaluty. Poleci ktoś jakąś giełdę i portfel do takiego celu? I apropo portfela to mam pytanie, czy takie portfele na telefon to są bezpieczne? Chodzi mi o to czy autor portfela nie może nagle uznać, że walić to, okradnie wszystkich i elo? Wiadomo na pewno powie, że nie ma dostępu do portfela bleble ale ja tam nie wierzę w takich sprawach za bardzo. #bitcoin
  • 11
@schreder: nie słuchaj się TheArt, #!$%@? głupoty.

Z giełd najlepiej działa kombinacja PLN -> EUR na Revolut, a potem na Coinbase Pro i wypłata na swój portfel. Jesteś w stanie zrobić zakupy i wysłać na portfel w 5 min.

Z portfeli najbezpieczniej trzymać na portfelu sprzętowym, np. Trezor One. Powyżej kilku tysięcy poszedłbym właśnie już w taką opcję. Możesz też użyć mniej bezpiecznej, ale darmowej opcji w stylu portfeli na telefon.
@schreder: no i dobry pomysł z DCA - dokupowaniem przy wypłacie. Moim zdaniem nie ma co czekać na upragniony poziom cenowy (np. $20k) i wejściem wtedy, bo możemy się nigdy nie doczekać. Uwierz, że widziałem sporo takich przypadków, a potem wejście przy cenie 3x droższej jest już problemem.
I apropo portfela to mam pytanie, czy takie portfele na telefon to są bezpieczne? Chodzi mi o to czy autor portfela nie może nagle uznać, że walić to, okradnie wszystkich i elo? Wiadomo na pewno powie, że nie ma dostępu do portfela bleble ale ja tam nie wierzę w takich sprawach za bardzo. #bitcoin

@schreder: Jest względnie bezpieczne. Samo korzystanie z urządzeń elektronicznych jest niebezpieczne, a ryzyka są różnorakie. Smartfony mogą