Wpis z mikrobloga

@mxhugo: Sprawdź czy nad routerem (na stronie) są te urządzenia. U mnie mimo, że od początku telefony korzystają tylko z wifi na tym routerze to na stronie widnieją jako połączone przewodowo XD
Jak tam będą to też masz możliwość ograniczenia ich z korzystania z wifi mimo, że są „na liście połączeń przewodowych”
@mxhugo: Może poczekaj z jeden dzień w takim razie? Powinny od razu wyświetlić się na liście ale to jest funbox - różnie bywa. Ja bym dał z dzień czasu
@iquiet: Jak one są już z miesiąc. xd
Wyłączenie z prądu też nic nie zmieniło. Może #!$%@?ć reset z wykałaczki? Tam jest taki guziczek malutki co się igłą wciska.
@mxhugo: Jak zrobisz reset wykałaczką to na pewno nie zaszkodzi ale przygotuj sobie login i hasło z umowy bo będzie trzeba od nowa skonfigurować router. Ten reset nie działa tak jak reset w PC czy laptopie, że włączysz i dalej możesz kontynuować prace. Po tym resecie wszystkie ustawienia routera się restartują.

Zobacz tak jak wyżej Ci piszą. Powinien router przydzielić tym urządzeniami IP i może tam są. Tylko z tamtej tabeli
@iquiet: @wypokowy_expert: @Odczuwam_Dysonans: Zmieniłem na telefonie w ustawieniach Typ adresu MAC z "losowy adres MAC" na "Adres MAC telefonu" i pojawił się na liście połączeń wi-fi i na liście DHCP. Wcześniej nic się nie pojawiało ani na DHCP ani na połączonych urządzeniach. Chyba w tym tkwił problem. Głupio że jako admin muszę grzebać w telefonach zamiast w routerze.

Tylko z tamtej tabeli nie ograniczysz wifi
@mxhugo: kurde, to w sumie dziwne. Tzn nigdy nie używałem chyba tych losowych MACów, no ale nawet jak funbox co jakiś czas zrzuca te tablice, to jednak pojawić się powinny. No ale Orange ¯\_(ツ)_/¯ też zauważyliśmy że tam nieraz na tej liście z ikonkami pokazuje jakieś bzdury, ale na liście DHCP chyba było OK.