Wpis z mikrobloga

1991 - Autor bardzo ciekawe gra, Ukraińcy nigdy nie mieli państwa, dostali je dopiero od ZSRR, ale traktuje Hetmanat, URL, czy ZURL jako część historii Ukrainy, mimo, że te organizacje miały cechy państwa i za takie były uznawane przez inne państwa (na przykład URL przez Polskę w umowie warszawskiej z 1920

@Aleksander_II: to najważniejsze
  • Odpowiedz
1931, 1934, 1939 - Marginalne grupki ukraińskich nacjonalistów zabijały polskich urzędników,

@Aleksander_II: Warto dodać na marginesie, że to samo robiły polskie środowiska narodowe. I do tego ONR do dzisiaj robi akcje pamieci wobec zabójcy prezydenta Narutowicza.
  • Odpowiedz
@szurszur:

Warto dodać że to samo robiły polskie środowiska narodowe. I do tego ONR do dzisiaj robi akcje pamieci wobec zabójcy prezydenta Narutowicza.

Nie mieszałbym w sprawę Narutowicza ONR, bowiem wywodził się on z młodej endecji, której członkowie w 1922 byli mówiąc szczerze, bachorami. Założyciele ONR-ABC, czy nawet Piasecki n--------a bączki w grobie widząc to, co robi ONR, założony w 1992 roku XD.
  • Odpowiedz
@Aleksander_II: Stara śpiewka, wszyscy winni tylko nie my ( ͡° ͜ʖ ͡°). Warto zaznaczyć liczne pacyfikacje i akty niszczenia ukraińskiej kultury a także represjonowanie Kościoła Prawosławnego w II RP, szczególnie lat 30-stych
  • Odpowiedz
@myk-myk-myk: Akurat w tych artykułach masz dość sporo przypisów i je sprawdzałem. Dałem linki do wiki, bo gdybym miał po trzy, cztery książki dawać (szczególnie z tytułami w cyrylicy), to bym się z-----ł z tym CTRL+C i CTRL+V XDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
@Brazylia:

Warto zaznaczyć liczne pacyfikacje i akty niszczenia ukraińskiej kultury a także represjonowanie Kościoła Prawosławnego w II RP, szczególnie lat 30-stych

O tym chciałem napisać, ale ten fragment z URL mnie tak rozwścieczył, że aż zapomniałem XDDD.
  • Odpowiedz
@szurszur:

Przecięz ja pisąłem o obecnym ONR, który gloryfikuje zabójce Narutowicza, a nie, że zabił go jego przedwojenny członek.

Wiem, ale nie plułbym po prostu tak na ONR przedwojenny kalając go wiązaniem z obecnym. Preferuję obecny nazywać organizacją resztek nie-NOPowskich skinheadów larpujących nieudolnie ONR przedwojenny.
  • Odpowiedz
@Aleksander_II: A propos pierwszego pkt to w mojej opinii trudno jest stwierdzić czy kozacy rzeczywiście to byli Ukraińcy skoro to była zbieranina wyrzutków z wielu różnych nacji, równie dobrze można by napisać że wymordowania szlachty dokonali Polacy czy Rumuni. Kozacy to bardziej organizacja militarna niż jakiś naród czy państwo
  • Odpowiedz
@Aleksander_II: Ostatnio jak ktoś napisał, że Ukraina jest sztuczna to zapytałem dlaczego URL walczyła przeciwko białym i czerwonym w 1918r, dlaczego zawarli sojusz z Denikinem, dlaczego nie byli za Carem Mikołajem mose na Ukrainie mogliby się razem dłużej bronić przed Bolszewikami jakaś reduta. I zostałem nazwany trollem, a ja tylko zadapem pytanie.
  • Odpowiedz
@Diamond-kun: Nie mogę edytować, bo już podpowiadali, ale dzięki. Dane z legalnej imigracji to rzeczywiście 1,5 miliona, ale niektórzy doliczają jeszcze nielegalnych, zatem tylko ich okresowo w szczycie prac letnich może być. Ale to nic złego! Okresowe prace letnie, nawet z perspektywy nacjonalisty gospodarczego powodują, że Polak nie musi się tych okrutnych zajęć podejmować, a gros zysków idzie do polskiego pana.
  • Odpowiedz