Wpis z mikrobloga

Studiuję i uczę się #siecikomputerowe #sieci
Mam już jakieś doświadczenie na praktykach i przygotowuję się do CCNA.

Chciałbym jednak w przyszłości wyjechać za granicę - przykładowo do Azji albo na południe Europy - no i nie wiem czy praca administratora/inżyniera sieciowego w ogóle daje takie możliwości.

Z samą znajomością angielskiego, bez lokalnego języka, chyba nie wezmą nikogo lokalnie na admina, bo jednak trzeba rozwiązywać zgłaszane przez ludzi problemy.

A praca w pełni zdalna chyba też nie jest możliwa w obszarze sieci.

Zastanawia mnie w jakim kierunku pójść żeby miało to związek z sieciami, ale pozwalało na wykonywanie pracy zdalnie - Cloud? Systemy?

#pracait #emigracja #sysadmin #cloud
  • 9
A praca w pełni zdalna chyba też nie jest możliwa w obszarze sieci.

@przegrywam_przez_miasto: ale ty myślisz że jak masz 20k urządzeń rozsianych po świecie to coś zmienia czy jesteś w biurze czy nie? Wszystko zależy od firmy, do której pójdziesz, ale remote jest jak najbardziej możliwy.
W obszarze sieci w azji najlepiej wyjdzie Ci Singapur bo tam jest od groma ogłoszeń na tą działkę w europie nawięcej masz w Amsterdamie
@TenNorbert: jak i tak tego będzie się uczył to zawsze można przystąpić do jednego/dwóch (jeżeli będzie miał opłacone przez uczelnię) ale nie ma co robić całej ścieżki CCNA bo to nie jest poważany certyfikat. Sam robiłem te certyfikaty i gotowe odpowiedzi w kilka minut można znaleźć.