@anonekxd: Łamanie spaghetti to wymysł z ameryki. Polski sposób to hartowanie makaronu czyli opłukiwanie go zimną wodą po ugotowaniu, #!$%@? wie po co.
@Francisco_dAnconia: makaron nie gotuje się od temperatury tylko od gorącej wody. Jak go wyjmiesz z wody to więcej nie wchłonie i nie zmięknie. Przepłukiwanie w PL to po to by się nie kleił niby
Żeby się dalej nie gotował, jeśli chcesz go mieć al dente.
żeby ustąpiła obróbka cieplna. Wszystkiego wykopków trzeba uczyć..
@waldinio: @Francisco_dAnconia: Nigdy nie hartuję spaghetti, a mimo tego zawsze mam ale dente. A dzięki temu nie spłukuje się skrobia i sosik elegancko przylepia się do makaronu. Jest git ( ͡°͜ʖ͡°).
Polski sposób to hartowanie makaronu czyli opłukiwanie go zimną wodą po ugotowaniu, #!$%@? wie po co.
@r4do5: Jak się po włosku wrzuca makaron od razu do sosu, to się go nie płucze. Jak się po polsku odstawia makaron w durszlaku na później i dopiero potem na talerzu polewa sosem, albo używa do zupy, to się go przepłukuje ze skrobi, żeby się nie kleił.
@r4do5: @ab6661: kiedyś w Polsce nie był dostępny makaron z mąki durum, więc jak po ugotowaniu nie przepłukałeś go zimną wodą to po kilku chwilach tworzyła się jedna wielka kluska
@Theo_Y: Jak pracowałem na kuchni to mieliśmy posiłki pracownicze. Zawsze się zastanawialiśmy dlaczego ten makaron nie smakuje niczym. Raz obczaiłem, że kuchara z Filipin płukała makaron. Myślałem, że jej #!$%@? ( ͡°͜ʖ͡°)
Żeby nie był niejadalnym ogniem piekielnym i żeby dało się go do mordy włożyć zaraz po ugotowaniu
Przepłukiwanie w PL to po to by się nie kleił niby
@waldinio: @Francisco_dAnconia: Nigdy nie hartuję spaghetti, a mimo tego zawsze mam ale dente. A dzięki temu nie spłukuje się skrobia i sosik elegancko przylepia się do makaronu. Jest git ( ͡° ͜ʖ ͡°).
@r4do5: Jak się po włosku wrzuca makaron od razu do sosu, to się go nie płucze. Jak się po polsku odstawia makaron w durszlaku na później i dopiero potem na talerzu polewa sosem, albo używa do zupy, to się go przepłukuje ze skrobi, żeby się nie kleił.
@nikifor: Jeśli chcesz zostawić na jakiś czas makaron to ma to jak najbardziej sens. Nie ślepi się wtedy w jedną bryłę.
@Megawonsz_dziewienc: Jak wystarczy? Przecież to więcej roboty.
@r4do5: jak to po co? Żeby zmyć cały smak i jeść makaron bezsmakowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)