Wpis z mikrobloga

@Rvn10: głupi jesteś jeżeli myślisz że po pierwsze - krypto kiedykolwiek padnie, a po drugie - jeżeli myślisz ze to tylko i wyłącznie wina krypto xD
Dużo kopaczy zaczęło wyprzedawać już w styczniu koparki a stany magazynowe w sklepach są o wiele lepsze. Wpływ na takie ceny mają czynniki o których już tutaj pisałem szerzej na tagu, ale nie do każdego dotarło widzę.

Suma Summarum ceny na przestrzeni miesięcy pewnie spadną,
@Furmik: Sam jesteś głupi, krypto się dostanie w marcu bo stany mocno podniosą stopy a kopanie nie będzie miało już takiego sensu. Karty są drogie przez kryptowaluty i kopaczy. Wystarczy poczekać i zobaczymy kto lepiej na tym wyjdzie , niedowiarku.
@Furmik: @Rvn10 Prawda jest taka, że kopacze dużo bardziej są chętni do kupowania kart za więcej niż te powinny kosztować to nakręca sklepy i skalperów na wyższe ceny, jeżeli nie będzie chętnych do kupowania kart za te ceny to obniżki będą. Poza tym nawet pomijając ceny to mówienie, że kopacze na to nie wpływają to też nieprawda no bo wątpię, żeby ktoś, kto nie jest kopaczem kupował z 50+ kart większość
@Rvn10: No, dostanie się, ale to nie sprawi że upadną xD
Po twoich argumentach widać że nie rozumiesz za bardzo tematu w którym się poruszasz, ale spoko czekaj sobie, najwyżej wyjdziesz na tym dobrze. Mi nie robi czy przepłacę tysiaka, czy dwa, bo mnie to finansowo nie zaboli ani trochę.
@Extreme996: Ale wy dalej nie rozumiecie. Tak, kopacze spowodowali podwyżki cen gpu, ale OBECNIE nie są problemem. Już od dawna
@Extreme996: od początku było wiadomo że taki rtx 3050 będzie tragiczny do kopania, mimo to w dzień premiery sklepy w Polsce sprzedały kilka sztuk za msrp za to reszta latała u nich za 2,5k+
@Furmik: Do grania ten RTX 3050 też jest tragiczny ledwo trzyma 60fps w 1080p i to praktycznie zerowy zakup na przyszłość skoro teraz ledwie daje sobie radę można uznać że w typ wypadku target dla skalperów to gracze którzy potrzebują jakiejkolwiek karty bo poprzednia zdechła albo jest dużo gorsza od tego 3050. Ja np. bym nie robił upgradu z 1060 6gb na 3050 zwłaszcza za tą cenę, bo zwyczajnie się nie
@Extreme996: Reddit to inna kwestia. Ja mówię o polskim rynku. U nas nie opłaca się kopać chociażby dlatego że opłaty za prąd wzrosły i poruszam się w środowisku kopaczy którzy się chwalą na przykład, że udało im się sprzedać koparki tuż zanim ethereum poszło w dół.

Co do rtx 3050, No to nic nie stoi na przeszkodzie sklepom żeby podwyższały ceny a potencjalnym skalperom, żeby tą przebitkę potem zwiększyć.
Redaktorzy technologiczni
@Rvn10: wszystko zależy. Widziałem posta jak ktos kupił 3070 ti za 6700 zł. Wtedy faktycznie dał się zrobić bez wazeliny. Ale jak ktoś kupuje np. 3080 ti, to przy tej kwocie tysiak w tą czy w tę nie robi. Jeszcze jak ktoś kupuje do pracy to tez idzie zrozumieć bo inwestycja się zwróci, ale jak ktoś przepłaca bo musi koniecznie odpalić cyberpunka w 4K 60fps to ( ͡° ͜ʖ