Wpis z mikrobloga

• 21
532 + 1 = 533

Tytuł: Terror
Autor: Dan Simmons
Gatunek: horror
Ocena: ★★★★★★★★★
ISBN: 9788377311776
Zabrałem się za książkę zachęcony recenzją @Certis
I wiecie co? Było warto ( ͡º ͜ʖ͡º)

„Terror” odtwarza przebieg tragicznej w skutkach wyprawy badawczej z XIX wieku. Dwa statki – Erebus i Terror wyruszyły ku północnym wybrzeżom Kanady, celem poszukiwania Przejścia Północno-Zachodniego. To ciąg przesmyków pomiędzy wyspami Archipelagu Arktycznego, gdzie od kilkuset już lat, kosztem wielu istnień ludzkich, szukano możliwości opłynięcia Ameryki Północnej, chcąc zaoszczędzić na odległości przemierzanej drogą morską pomiędzy wybrzeżami Atlantyku i Pacyfiku.

Powieść z cyklu co może się sp***dolić i czy może być jeszcze gorzej (mówię o opisywanych wydarzeniach). Świetnie pokazany mechanizm walki o przetrwanie. Klimat książki zyskuje jeszcze przez porę roku, zwłaszcza jak za oknem wył wiatr. Elementy lekkiej fantastyki na plus, mimo że nie przepadam za bajcami i innymi sci-fi w książkach. IMO nie jest to horror, bardziej thriller. Dosyć sporo przeczytałem z tego gatunku i bez wątpienia pozycja jedna z lepszych. Na minus jednak zakończenie, nie utrzymało bardzo wysokiego poziomu zdecydowanej większości książki. Gdy na czytniku miałem ok. 50% wątpiłem czy da radę jeszcze utrzymać tak budowane napięcie. Było nawet lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) W innych reckach za słabe strony wskazywano dłużyzny, ja osobiście tego nie odczułem (może pod sam koniec).

Standardowo ktoś poleci coś w podobnym klimacie? Widziałem, że padło w poprzednich wpisach to https://lubimyczytac.pl/ksiazka/299835/w-krolestwie-lodu

A i jeszcze jedno

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #horrorbookmeter
mentari - 532 + 1 = 533

Tytuł: Terror
Autor: Dan Simmons
Gatunek: horror
Ocena: ★★★★...

źródło: comment_16440114538FUCdTKJZbwFv9xWc1gOYD.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mitchumi: zacząłem oglądać serial i jest duzo zmian względem książki co za bardzo mi się nie podoba. Radziłbym najpierw przeczytać książkę
  • Odpowiedz