Wpis z mikrobloga

Z ciekawości: wylaliście kiedyś kawę, robiąc Aeropress?

Patrzę po grupce kawowej na fb pewnego sklepu i jestem gotowy uznać, że ludzie rozsypują masę kawy i demolują sobie kuchnie wyłącznie dla atencji, żeby zebrać lajki za "katastrofę z AP".

Przecież nawet w metodzie odwróconej średnio sprawny i zmyślny człowiek raczej nie ma problemu, żeby trzymać naczynie, tłok i obudowę jednocześnie, więc o żadnym wypadaniu nie ma mowy. Był kiedyś model, w którym tłok wysuwał się dużo lżej, ale nie robią go od bodaj 2018, więc raczej niewiele osób ma taki AP.

Serio ludzie są tak niezdarni, czy jest w tym jakieś drugie dno, xD?

#kawa
  • 10
@Warzywo: Wiem o czym mówisz :D
Ani w odwróconej, ani w klasycznej mi się nie udało. Za to nasypałem sobie kiedyś kawę do tłoka i już już chciałem zalewać ¯\_(ツ)_/¯
Ale może jak w grę wchodzi rozkojarzenie, rutyna to dzieją się rzeczy niestworzone.

ale raczej chodzi mi o "rozpadnięcie" AP

@Warzywo: Niby trudne do osiągnięcia, ale czasem mi się włączy tryb fajtłapy i dzieją się rzeczy normalnie niewykonalne. Jestem w
@Warzywo: raz w życiu źle zakręciłem nakładkę (jakoś krzywo czy coś, sam nie wiem) i przy rozpoczęciu naciskania spadła i wszystko się wylało. Poza tym nic. Robię tylko odwróconą jeśli to coś zmienia ;)