Wpis z mikrobloga

Mirki jest problem, aktualnie to na mnie spadły obowiązki płacenia podatków za dom, opłat za prąd, wodę itp.
No i przepisane jest wszystko na mnie - internet, woda, prąd, śmieci. Ale skąd mam wiedzieć kiedy mam coś płacić, na Tauronie dalej mam do zapłacenia 0 zł, kiedy oni naliczą mi coś? Jak to wgl. działa? Tak samo woda, skąd mam wiedzieć kiedy podać odczyt.
Skąd mam wiedzieć ile i kiedy musze zapłacić podatku za dom, nawet nie wiem jakie są. Śmieci też nie wiem jak zapłacić i do kiedy, przyjdą jakieś powiadomienia czy coś?
#pytanie #pytaniedoeksperta #podatki #dom
  • 8
@przodowyryl: a w jakiej formie sobie przepisałeś te wszystkie liczniki? Odczyt manualny, automatyczny, prognoza, czy co? Wtedy będzie wiadomo jak to się zadzieje.
Co do śmieci to do gminy trzeba by się było udać, ale to połowa społeczeństwa opłaca w całości z góry, bo szkoda życia.
Bratu umowa z PGE na fotowoltaikę przyszła po 8 miesiącach ¯_(ツ)_/¯
@KolczyQ: w sumie to nie wiem XD śmieci są uregulowane ale rozumiem, że musze tam iść i zapłacić, nie przyślą mi listu? Wybierałem tylko taryfę no i że na maila faktury będą, mam opcje podania odczytu ale nie wiem kiedy to mam robić.
@przodowyryl: Śmieci musisz przepisać na siebie w gminie, żeby dostać jakikolwiek kwit. Generalnie jak są zapłacone, to można mieć to w dupie na razie, ale upewnij się w kwitach (o ile cokolwiek jest).
Przejrzyj umowy, bo tam masz wszystko podane, chyba nawet pogrubione w przypadku prądu XD