Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Javert_012824_xKJgzsHKaU,q60.jpg)
Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/comment_1673345968GZxK0OPjIWnSbGrEjjeaNR,w150h100.jpg)
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Zaczytanaa_FraLUKBhxz,q60.jpg)
Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze
Robiłem w weekend golonkę i zostało mi sporo bulionu/wywaru no i pomyślałem żeby wykorzystać to do tych pierogów :D. Strzał w dziesiątkę :). Z minusów to wykorzystałem mięso wieprzowe z szynki. Jednak jakieś z wołowiny by lepiej pasowało lub chociaż mieszane.
Ciasto wziąłem z zwykłych pierogów z dodatkiem oliwy i żółtka. Kiedyś robiłem niby oryginalne, z przepisu z neta i nie dość że ciężko było mi je wyrobić to też trudno się wałkowało. Wyszły z grubym mącznym ciastem :/. Te obecne mają dość cienkie i fajne :). Z wszystkich ugotowanych tylko jeden mi pękł wiec też dość wytrzymałe :D.
Myślę że za niedługo zrobię kolejne podejście. Są rewelacyjne :),ciężko sobie odmówić tego ostatniego xd. Kolejnym razem już z jakimś fajniejszym mięsem i może świeżą kolendrą. Do tych dawałem suszoną ziarnistą.
#gotujzwykopem
Ja ciasto robię mąka woda jak do makaronu 100g mąki 50 g wody i dodaje trochę sody oczyszczonej by woda miała odczyn alkaliczny wtedy ciasto się ciągnie bardziej. Do rozwałkowania Marcato atlas 150.
Ziarna to jednak zupełnie inny smak. Są tak zbliżone do siebie jak kmin do kminku :)