Aktywne Wpisy

Farezowsky +328
Miesiąc temu ledwo dyszałem jak "biegłem" przez 1 minute a dzisiaj udało mi się zejść poniżej 40 minut przy 5km
Wciąż marszobiegi, dla innych to pewnie 2 strefa - ale jednak super tak się patrzy na własny progres i nawet bez jakiegoś konkretnego celu jest motywacja
#bieganie
Wciąż marszobiegi, dla innych to pewnie 2 strefa - ale jednak super tak się patrzy na własny progres i nawet bez jakiegoś konkretnego celu jest motywacja
#bieganie
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-15 185414
Pobierz
melonixmix +98
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

https://www.wykop.pl/wpis/63213689/wiele-lat-uzywalem-jedynie-smartphona-bez-zadnego-/
(Z niewidomych powodów bolą mnie oczy przy korzystaniu z komputerowego ekranu)
Korzysta ktoś z takich okularów jak te tutaj? Mogą one pomóc, czy to jedynie niepotrzebny gadżet?
https://flavour-design.pl/okulary-z-filtrem-blue-light-do-komputera-meller-bamako-gold,id14501.html
#okulista #monitory #zdrowie #okulary
źródło: comment_1643564341SoHpZTOCAQi8Ct9MlEdtZ7.jpg
PobierzMiałem, te delikatnie żółtawe, prawie przeźroczyste to ściema i działają dokładnie tak samo jak zwykłe, zażółcają obraz może o 0,5% i nie zmniejszają dyskomfortu. Ostatnie okulary, które kupiłem mają takie dodatkowe nakładki - przeciwsłoneczne, polaryzacyjne do jazdy samochodem w dzień i żółte z polaryzacją światła niebieskiego do jazdy nocą. Te ostatnie wycinają niebieskie światło monitora niemal do zera i mają jakikolwiek sens. Właściwie to miałyby, gdyby mój monitor nie
źródło: comment_1643565430F4zD7nVMsWPwrZx7Z1cTIi.jpg
Pobierz@smk666: nie da się spolaryzować światła o konkretnej długości fali. nie wiesz o czym piszesz, nie rozumiesz pojęć
To nie jest defekt. Nie rozumiesz fizyki i zastosowania filtrów polaryzacyjnych.
Wiem jak to działa, tylko pisałem prostym językiem. Po prostu ta nakładka jest filtrem blokującym fale o długości w okolicy światła niebieskiego, a dodatkowo wyposażona jest w filtr polaryzacyjny w orientacji o 90* przeciwnej do tego, co przydałoby by się na moim monitorze (bo jest zaprojektowana do jazdy o zmroku a nie pracy na kompie). Akurat tak się złożyło, że mój monitor ma pionową polaryzację ostatniego polaryzatora a TV
@smk666: Gościu piszesz o "polaryzacji światła niebieskiego", a poprawne działanie filtra polaryzacyjnego uznajesz za defekt. To nie jest prosty język tylko prosty rozum.
@smk666: Lepiej głupio milczeć niż głupio mówić, skończ.
Polecam Halliday D., Resnick R, Walker J., Podstawy Fizyki, wyd. PWN, 2005. Tam znajdziesz odpowiednie tomy
źródło: comment_1643566202LEtAZBm5hQmchz3X2zSB6r.jpg
Pobierz@smk666: a pardon, źle przeczytałem. zwracam honor względem tego zdania, resztę podtrzymuję.
Problemem jest zbyt duzy stres dla oka - stres spowodowany jest zbyt intensywna praca z bliska. Nie ma remedium na to. Mozna starac sie wytrenowac jakies zakresy mocy oka - ale koniec koncow najlepszy efekty przynosi ograniczenie smartfona w ciagu dnia i przerwy w pracy