Wpis z mikrobloga

Jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem kuchni z Ikea to chętnie wam opowiem moje historię która pokazuje na jakim poziomie jest montaż oraz reklamację w Ikea.
Panowie od montażu nie mieli zielonego pojęcia jak montować kuchnie.
Całość projektu przesunęli o kilka cm bo tak im było łatwiej.
Wyrwali dziurę w suficie bo przez to że przesunęli ścianę otwór do wentylacji nie był w osi z okapem.
Tak zamontowali syfon że po pierwszym użyciu wypadł i zalał kuchnie. Ogólnie wyszło ok 60 niezgodności które Ikea rozwiązuje od 7 grudnia.
Na wtorek mam ustawiony montaż na poprawki ale nikt nie dał mi znać co będzie poprawione.
Kilka razy dziennie dzwonie ja infolinię i nic.
Panowie podczas montażu uszkodzili zmywarkę, ścianę i sufit.
Więcej Zdjęć w komentarzach. Taki teraz chyba standard @IKEApl
#ikea #kuchnia
Inkwizytor_91 - Jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem kuchni z Ikea to chętnie wam op...

źródło: comment_1643530755esbgWivVKdrKfrn4T3aGHO.jpg

Pobierz
  • 315
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Inkwizytor_91: A to u mnie inaczej działało bo płaciłem na koniec. Ja akurat trafiłem na fajnych chłopaków i wszystko zrobili dobrze ale lepiej szukać w googlach dobrze ocienianych firm które składają. Oni sami odbierają, przywożą i montują a cena podobna.
  • Odpowiedz
a wystarczyło poświęcić z 4h żeby to samemu dobrze zrobić XD

@konto_dla_trybu_nocnego: dawno większej bzdury nie czytałem, mi kuchnie z Ikea wielkości pewnie połowy tego co ma op montowała ekipa od Ikea przez dwa dni od 9 do 14 pracowali, tylko zrobili tak, że rzeczywiście nie ma do czego się przyczepić
  • Odpowiedz
@rafal-heros: 1 dzien pracy, dla 2 osob, które sie tym zajmują. Zależy tez co mają montować , jakie materiały, ilość cześci, złożoność projektu itd. ja jako zielonka w tym temacie to w 4h to sobie mogłem łóżko do sypialni złożyć.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Inkwizytor_91: Głównie cena takiej ikea to marketting + krótki czas realizacji (w miarę). Choć powiem Ci, że są biura które posiadają bardziej odjechane ceny niż taki stolarz janusz. Gdzieś mnie młoda zabrała gdzie rozrysowaliśmy projekt z klientką a ona mi wyjechała, ze od 60 tyś zaczynamy cennik xd kuuurwa juz potem tam siedzialem i waliłem same najdroższe rzeczy tylko dla beki, mloda w-------a na mnie bo juz wie co się
  • Odpowiedz
@Beesly: jeśli mowa o serii metod, a nie jakiejś tańszej (bo tę użytkuję od 6 lat), to jakakolwiek krzywizna czy niedopasowanie to niechlujny montaż. Jak są dobrze zmontowane to nie mają się prawa NICZYM różnić od tych od stolarza, chyba, że stolarz robi z prawdziwego drewna. A pół roku użytkowania to trochę mało - ocenisz po 5-10 latach czy nadal zawiasy będą chodzić dobrze, czy prowadnice się nie rozwalą itd.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Inkwizytor_91: ale stary, to że ci c-----o zrobili to nie znaczy, że wszyscy tak robią. Ja zamawiałem montaż z Ikei i przyjechało dwóch gości, którzy elegancko zrobili wszystko i to tak naprawdę na tip top. Rzecz w tym, że Ikea podpisuje umowy z firmami zewnętrznymi, pewnie robi im jakieś szkolenia z montażu tych kuchni i wysyła do klientów. Stawiam, że firma, która ma podpisaną umowę o współpracy z Ikea wysłała
  • Odpowiedz
@Inkwizytor_91: szczerze mówiąc, jestem dość zaskoczony. Kilka razy ja i inne osoby znajome/z rodziny korzystały z montażu kuchni w Ikea - i za każdym razem przyjeżdżały świetne fachury, które wszystko ogarniały w mig... Czyżby dobrzy spece powyjeżdżali?
  • Odpowiedz
@Inkwizytor_91: jakość mebli od stolarza to w sumie już trochę legenda. Kiedyś stolarze może i faktycznie sami robili, teraz wygląda to tak że zamawiają w internetowych sklepach-stolarniach. Na stronie wybierają z gotowych szablonów, a ich praca to po prostu złożenie tego co przyjdzie. Czyli zasadniczo to samo jakbyś zamówił w Ikea czy innym meblowym tylko, ktoś za Ciebie wymiaruje i składa, ale liczy sobie za to chorą prowizje.
Jak się
  • Odpowiedz