Wpis z mikrobloga

Mam dwa dyski, ssd(na którym jest windows) i stary hdd(pusty) którego chcę się pozbyć bo wyrczy okrutnie, ale gdy go odpinam windows nie chce wstać, da się temu zaradzić czy reinstal windowsa konieczny?
#pcmasterrace
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3gion: sam sektor rozruchowy pewnie tam ma, a pliki sytemu na ssd. Wątpię aby się pomylił gdzie ma program files/windows katalogi.

jak instalujesz windowsa i masz 2 dyski podpięte to on lubi się jednocześnie na 2 dyskach zainstalować xd
  • Odpowiedz
@karolashimaru: nie ruszysz tego systemu bez podpiętego HDD, przy instalacji systemu na SSD miałeś podłączony HDD i część plików potrzebnych do rozruchu rzuciło na niego, miałem kiedyś to samo i naprawiłem programem EasyBCD.
  • Odpowiedz
@karolashimaru: jaki masz system? Windows 10 bot loadera ładuje na dwa, trzy dyski. Taki urok tego systemu. Ma dla ciebie takie rozwiązanie: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7YwBIAIzPpg
Lub format bo system Windows używa unikalnej tożsamości sprzętowej dysku w bootloaderze, więc jeśli po prostu przeniesiesz bootloader na dysk SSD, nadal się nie uruchomi, ponieważ unikalna tożsamość dysku SSD jest inna. Możesz przebudować bootloader i umieścić go na dysku SSD lub po prostu odłączyć wszystkie inne
  • Odpowiedz