Wpis z mikrobloga

Hahaha, od listopada mam nowy projekt i Dev który zatrudnił się w mojej kontraktornii dzisiaj po 3 msc okresie próbnym powiedział na Daily ze nie przedłuża umowy po okresie próbnym. Jak zobaczył jaki r--------l mamy, czyli to o czym pisałem że przydzielanie tasków przez Scrum Mastera bez opisu tylko z samym tytułem "Develop XYZ API" no i commitowanie zmian na yolo do mastera przez innego Deva, powiedział mi że on p------i tak pracować, w sensie być analitykiem/programista/ testerem w jednym. Najlepsze było to że powiedział na Daily ze nie podoba mu się to w jaki sposób pracujemy zamiast owijać w bawełnę.
Gość ma 6 lat expa. W końcu coś się ruszyło i niektórzy mają jednak do siebie szacunek. Myślałem że jednak zostanie w tej zajezdni razem ze mną ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#korposwiat #pracait #pracbaza #programowanie
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a teraz zastanów się, czy ktoś wyżej stwierdzi, że faktycznie tak nie można pracować i dojdzie do zmian

@ayyy_lmao: średnia długości pracy programistów to +/-2 lata. Ja już rok jestem, i faktycznie czuje się jakbym był na półmetku tutaj.
  • Odpowiedz
@jaca_66: weź wytłumacz mi jedna rzecz, ja robię w pythonie w małej firmie jakis backend i szczerze nie spinam się za bardzo, pracuje 8h i fajrant, jak że sprintem się nie wyrobie to trudno, taski lecą na dnastepny sprint, jak są inni programiści lepsi ode mnie którzy, albo tacy którzy siedzą po 12h i weekendy to też mam to w dupie i nie interesuje mnie to, robię swoje i mam
  • Odpowiedz
@jaca_66: u nas jest postawa w takiej sytuacji że nie robię, wróć jak będzie opis i kryteria akceptacyjne

nie ma nic gorszego niż dochodzenie co kto miał na myśli i branie na siebie całej tej winy
  • Odpowiedz
@jaca_66: zgadza się, komunikacja jest najważniejsza ;)

komunikujesz że w tasku nie wiadomo o co chodzi, a to że Wy sobie ustalicie na callu/chacie nie sprawi że pozostała część zespołu będzie wiedziała co sobie ustaliliście

a przecież w scrumie o to chodzi by taski były wymienne między
  • Odpowiedz
@jaca_66: dużo można w zespole zmienić poprzez naciskanie inicjatywami takimi jak definition of ready czy pokonywanie argumentami

na retro w kółko można zgłaszać że coś nie działa a scruma ostrzegać że jak tak dalej pójdzie to wszystko się na ważnym projekcie wyjeb....

scrum to pole do popisu dla ludzi sprytnych i komunikatywnych
  • Odpowiedz
@jaca_66: niech kropla drąży skałę ;)

a jak nie to rotacja - najskuteczniejszy killer firm i projektów
być może w życiu nie chodzi o to by edukować tych co się uważają ą ę - życie samo zweryfikuje ich metody
  • Odpowiedz