Wpis z mikrobloga

Uczę się ASP.NET Core i np. z tego https://docs.microsoft.com/pl-pl/aspnet/core/web-api/action-return-types?view=aspnetcore-6.0 praktycznie nic nie rozumiem. Czy to normalne? Gdy ogarniam coś z yt to łapię, ale z dokumentacji Microsoftu po prostu się nie da. Czy to po polsku, czy po angielsku, to bez znaczenia. Przykłady jakieś z kosmosu i w ogóle...

#naukaprogramowania #csharp #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vanguard2727: hm, dla mnie calkiem intuicyjne. Chociaz po polsku brzmi to dziwnie, jakby z translatora. Same przyklady kodu wydaja sie jednak intuicyjne. Moze najpierw dowiedz sie jak dziala ienumerable i async? W sensie spróbuj to rozebrać na czynniki pierwsze po słowach kluczowych.
  • Odpowiedz
@Maav:
Ja to wiem. Nie rozumiem dokładnie tego linka, którego wysłałem. Chodzi o to, że mam jeszcze trochę braki z podstaw i może dlatego tego nie rozumiem. Rozpisałem sobie już 20 stron podstaw w docu, uczę się tego, ale tego jest na prawdę dużo. Znacznej części podstaw web api trzeba nauczyć się na pamięć.
  • Odpowiedz
@vanguard2727: Kolego widzę, że masz duże parcie. Zacznij jak człowiek od samego języka C#, później bierz się za WebAPI. Następnie łysy javascript od deski do deski i dopiero na końcu angular.
  • Odpowiedz
@Mazowia:
C# w miarę ogarniam. Po prostu uważam, że ta dokumentacja jest do bani i to nie tylko moja opinia. A co do JS "od deski do deski" to musiałbym kilka lat się tego uczyć. Jako, że na 100% znasz się ode mnie lepiej na programowaniu, to mam pytanie - tak w praktyce, żeby pisać proste API z Angularem na froncie, dużo tego JS-a potrzebuję? Sporo osób uważa, że wystarczą
  • Odpowiedz
@vanguard2727:

Po prostu uważam, że ta dokumentacja jest do bani i to nie tylko moja opinia.

Nie uważam żeby dokumentacja msdn była zła, sam z niej korzystam dosyć często. Natomiast osobiście nie wyobrażam sobie uczyć się z niej frameworka od podstaw. Ja preferuje książki i osobiście mi najbardziej taka forma poznawania najbardziej odpowiada. Wiadomo, że trzeba tworzyć żeby się nauczyć i samo czytanie czy oglądanie tutoriali nie ma
  • Odpowiedz