Wpis z mikrobloga

#norwegia #emigracja Witajcie:), niedlugo wyjezdzam za chlebkiem do Norwegii i mam pytanie co do trasy. Bede wyjezdzal z trojmiasta i jade do Håra 5760 (pomiedzy Bergen a Stavanger)
Jak najkorzystniej tam się dostac? Jade sam i zastanawiam sie czy plynac z Gdyni do Karlskrony a potem samochodem do celu. Czy korzystniej do Danii promem (z Niemiec? ze Swinoujscia?) a potem z Danii promem na miejsce. Moze jest tu ktos kto jechal niedawno z Polski do Norwegii i chce podzielic sie swoim doswiadczeniem. :)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A ile kosztuje przejazd norweskimi drogami? czy autopass moge kupic na miejscu jako winiete? I ile pi razy oko wychodzi cena za km (diesel, 4kl euro 2010 rok, kombi)
  • Odpowiedz
@chybajade na polskich blachach z tego co czytałem to nie przychodzą już opłaty za bramki a tak to liczy się aby czy osobówka czy ciężarowy, jak jest teraz na promach to nie mam pojęcia bo sytuacja dynamiczna.
  • Odpowiedz
@Popularny_mis: Co do bramek to zależy, niektórym przychodzą, innym nie. To zależy jak tam polski wydział komunikacji akurat odpowiada na zapytania strony norweskiej.
@chybajade: Osobiście cisnąłbym na prom Hirtshals-Larvik, akirat w połowie drogi się przekimasz a mniej zapłacisz za bramki i fotorafary w NO i SE :p Od biedy z Karlskrony też przejedziesz, do Norwegii raczej testów nie potrzebujesz, jeśli jesteś zaszczepiony to sami Ci zrobią na wjeździe.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chybajade: @Stashqo: zamiast z Hirtshals Larvik lepiej Hirtshals Stavanger i tam już ma bliżej.
Testy sa robione na wjeździe do Norwegii, na trasie polska, niemcy, dania, norwegia nie było żadnej kontroli, ale test trzeba wykonać. Wracałem w sylwestra do no. Jadąc przez Szwecję nadrabiasz ok 1500km więc chyba najlepsza opcja to Hrs=stv
  • Odpowiedz
@PMV_Norway: @Stashqo: Dzieki za pomoc! Tak sobie liczę, że mimo wszystko przez Karlskrone bedzie taniej(prom 600zl+ 960km jazdy przez Szwecje i Norwegie) a tak do Hirsathals prawie 1200km + prom do Langesund prawie 500zl a do Stavanger 900zl. Chyba, ze cos zle licze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@chybajade: a jak pogoda?

czy faktycznie jest tam slaby wybor towarow w sklepach?

jak ludzie? sa otwarci czy raczej zamknieci w sobie?

Nie przeszkadza ci dzien/noc polarny?
  • Odpowiedz
  • 1
@jmuhha mieszkam w Bergen więc faktycznie ciągle pada i jest to uciążliwe. Zimą w samym Bergen dużo sniegu nie ma. Raczej klimat jak w północnej Anglii ale wystarczy wyjechać z Bergen ~50km i śniegu jest 1.5m.

Tak, wszystkie markety mają te same produkty. I wybor jest mały. Głównie norweskie marki. Ketchup masz albo norweski Idun albo Heinz. Czekolada tylko norweska Freia(ale dobra). Maja co naturalne duży wybór ryb i owoców morza
  • Odpowiedz