Można by pisać programy w C/C++/C#/Java używając telefonu komórkowego, bez fizycznego posiadania komputera stacjonarnego ani laptopa (komfort pracy zwiększyło by USB OTG z zewnętrzną klawiaturą albo klawiatura Bluetooth)
No to teraz trzeba by kupić klawiaturę Bluetooth i można by pisać kod na smartfonie. Choćby się było w samochodzie lub na wakacjach na drugim krańcu świata, itd. itp.
Ale imo telefony prędzej czy później mają szansę na wyparcie komputerów biurowych. Wtedy szef da Ci tylko telefon, który podłączysz pod monitor w biurze, zamiast kupowania laptopa ;P
@senseiek: drogie jak cholera i podejrzewam, że w niektórych miejscach na świecie może być spory problem z latency. Jako rozwiązanie ad-hoc (np. chcesz wdrożyć parę kontraktorów na 2 miesiące pracy albo nie chcesz, żeby kod był na dysku) brzmi spoko, do normalnej pracy raczej średnio
@Saly: a masz teraz 32 rdzeniowy komputer PC do kompilowania na co dzień? Jeśli jeszcze te serwery działają na NVMe (> 3500 MB/s) to trudno będzie to pobić domowym sprzętem (tzn. build jakiegoś dużego projektu).. Przydało by się żeby ktoś kto to używał zbenchmarkował transfer netu w trakcie pracy.. np. ile JavaScript ściąga tych danych gdy piszemy.. autouzupełnianie jest z danych z serwera GitHubowego.. ?
@senseiek: zakładając, że wydam na taki komputer 6k PLN (16 rdzeni fizycznych) i będę dziennie pracował 8 h, to w 6000 / ($2.88* 8) == 64 dni tj. 3 miesiące pracy wszystko mi się zwróci (trzeba doliczyć prąd). Taki tryb pracy miałby sens jakbym płacił za używane obciążenie, bo praca programisty jest zazwyczaj skokowa jeśli chodzi o zużycie CPU. Płacenie prawie 3$/h za samo skakanie po IDE brzmi słabo. Dużo
a masz teraz 32 rdzeniowy komputer PC do kompilowania na co dzień?
@senseiek: no mam co prawda 'tylko' 24 rdzenie i stoi do tego na nvme 7200mbps. Przed świętami urządziliśmy wyścig serwer CI w parcy kontra moja maszynka, było ponad 5 minut różnicy na moją korzyść na około pół godzinnym kompilowaniu projektu po cleanie.
A jakbyś się zastanawiał to tylko dobrze ustawiony R5900X z szybkim ramem i wklepał 2 socketowemu
@Saly: Wg. docs nie płaci się za userów, tzn. firma z 100 osobowym zespołem programistów będzie płaciła tyle samo co 1 osoba. "Individual accounts are not currently billed for Codespaces usage." ale "Compute usage is calculated by the actual number of minutes used by all codespaces. "... to może dev który czyta docs-y powinien się wylogować żeby nie nabijać minut bezsensownie..
@Saly: ale to chyba to nie działa jako remote desktop, edytor jest w przeglądarce client side, a pliki mogą być lokalnie lub na serwerze. Tzn ja mówię o https://vscode.dev/
@zibizz1: klient jest w przeglądarce, serwer vscoda na serwerze za który się płaci. Vscode pozwala na stawienie serwera na innym komputerze i jest to szeroko wykorzystywane w trybie SSH/Docker/WSL i jak teraz widać również w cloudzie
Czy ktoś wie jak to jest możliwe? Makaron przechodzi przez parówki, jak? Czy da się to zrobić domowymi metodami? Chodzi mi to po głowie od 8 lat. #kiciochpyta #zagadka #tajemnice #pomocy
Programowanie w najpopularniejszych językach programowania, przy użyciu przeglądarki Internetowej.
https://docs.github.com/en/codespaces
Ciekawe.
Można by pisać programy w C/C++/C#/Java używając telefonu komórkowego, bez fizycznego posiadania komputera stacjonarnego ani laptopa (komfort pracy zwiększyło by USB OTG z zewnętrzną klawiaturą albo klawiatura Bluetooth)
No to teraz trzeba by kupić klawiaturę Bluetooth i można by pisać kod na smartfonie. Choćby się było w samochodzie lub na wakacjach na drugim krańcu świata, itd. itp.
#programowanie #programista15k #komputery #informatyka
@Saly: a masz teraz 32 rdzeniowy komputer PC do kompilowania na co dzień? Jeśli jeszcze te serwery działają na NVMe (> 3500 MB/s) to trudno będzie to pobić domowym sprzętem (tzn. build jakiegoś dużego projektu)..
Przydało by się żeby ktoś kto to używał zbenchmarkował transfer netu w trakcie pracy.. np. ile JavaScript ściąga tych danych gdy piszemy.. autouzupełnianie jest z danych z serwera GitHubowego.. ?
@senseiek: no mam co prawda 'tylko' 24 rdzenie i stoi do tego na nvme 7200mbps. Przed świętami urządziliśmy wyścig serwer CI w parcy kontra moja maszynka, było ponad 5 minut różnicy na moją korzyść na około pół godzinnym kompilowaniu projektu po cleanie.
A jakbyś się zastanawiał to tylko dobrze ustawiony R5900X z szybkim ramem i wklepał 2 socketowemu