Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem. Żeby sterować z poziomu arduino silnikami krokowymi potrzebuję sterownik. W przykładach na arduino.cc

Czy to musi być konkretnie:

U2004 Darlington Array

Czy może być to dowolny sterownik radzący sobie z silnikiem krokowym konkretnego typu?

Chodzi mi o to, czy biblioteki poradzą sobie z innym sterownikiem

#mikrokontrolery #arduino
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gromwell: (#) @Analityk: (#) @zachwiej: (#) Potrzebuję Waszej pomocy. Kupiłem silnik krokowy unipolarny i do niego ten sterownik:

http://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-krokowych/148-sterownik-silnika-krokowego-a4988-reprap-35v-2a-modul-pololu.html

Teraz mam problem z ruszeniem krokowca. Podłączyłem go dobrze, jednak problem jest z komunikacją i podłączeniem µC i sterownika. Działam
  • Odpowiedz
@Wyrewolwerowanyrewolwer: źle podłaczone wysjcia do silnika - wybracje czujesz bo sie porusza, ale skacze prawie w miejscu

zamiast pokoleji np 1,2,3,4 masz np 1,4,2,3 i skacze w kołko te same kroki nie przechodząc dalej

masz 4 piny troche mozliwosci jest ;p probuj wkoncu trafisz
  • Odpowiedz
@gromwell: Dokładnie tak jak mówisz. Zwiększyłęm delay na 100 i czułem jak porusza się jeden krok do przodu i jeden krok do tyłu. Teraz rozkładam całą płytkę stykową(miałem na 630 podpięty LCD, potencjometr, termometr, trochę rezystorów, przetwornicę, sterownik i jeszcze podpięty krokowiec) bo trochę za dużo tego było i będę kombinował z kablami. Niby według datasheetu jest dobrze podłączone, no ale...
  • Odpowiedz