@rzeznia22: Uwaga oświecam: spółdzielnia mieszkaniowa. Możesz mieszkać w mieszkaniu do którego masz spółdzielcze własnościowe (lub lokatorskie) prawo do lokalu i możesz w nim robić wszystko co Ci się podoba. Możesz też skrzyknąć się z paroma osobami i założyć spółdzielnie w której zbudujecie jakiś skromny budynek, spółdzielnie mają dostęp do bardzo taniego kredytu. Oto sposób jak spełnić swoje potrzeby mieszkaniowe bez zadłużania na 30lat
Gigantyczne te problemy w wynajmie. W Gdańsku szczególnie. Mój znajomy wynajmuje na pokoje - cena wynajmu wzrosła ok. 30% w ciągu roku. Jego kredyt wzrósł o jakieś 12%. A nie uwierzycie - już przed zarabiał niemal dwukrotność.
@monter_wolter: Zdecydowanie nie, kredyty mogą być oczywiście, ale nie uważasz że jest nieuczciwe to że instytucję mogą sobie lawirować cena dowolnie? Bierzesz kredyt na 300k z czego oddajesz z symulacji po 30 latach 500k no uczciwe, ale z racji tego że mamy to piękne oprocentowanie zmienne, to jak inaczej zawieje wiatr, bank ci powie: "No ok miałeś oddać 500k ale niestety swędzi nas lewy półdupek" i w ciagu 30 lat
@rzeznia22: > Może mnie jakiś Mirek ekonomista oświeci w jaki sposób kupić mieszkanie przed 30, jak nie na kredyt? Czy Wy tu wszyscy zarabiacie naprawdę te magiczne 15k i powiecie "trzeba było się uczyć, zmienić branżę" xD
Same k---a białe płatki śniegu
@rzeznia22: Przecież nawet jak się zarabia te mityczne 15k, a nawet sporo więcej, to i tak bierzesz dom na krechę. Tylko większą. Kto dzisiaj czeka? I
@antosiuuu: nigdy nie brałem kredytu tak długiego, bo wiesz różnie się życie może potoczyć, firmę mogą zamknąć, można stracić pracę, szczerze ja bym się bał, bo później komornik na głowie
@nightrain: Wiesz - maksymalnie po 3 latach możesz spłacić bez żadnych dodatkowych kar. Wiec nie ma problemu - masz możliwość, spłacasz więcej i skracasz okres kredytowania lub obniżasz rate. Nie masz możliwości to płacisz jedynie rate.
@DarkZizi: WIBOR nie bierze się ot tak, z kosmosu, tylko odpowiada aktualnej sytuacji na rynku i jest pochodną głównie stóp procentowych ustalanych przez RPP. 30 lat jest na tyle długim okresem, że oparcie spłaty odsetek o aktualną sytuację w gospodarce jest czymś dość naturalnym, szczególnie, że żyjemy w rejonie z zasady mniej stabilnym niż stany czy zachód. Jeśli chcemy kredytów ze stałą stopą to potrzebne są naciski ze strony KNF,
Mój 9 letni syn tworzy muzyke w fl studio to jego pasja Ma 0 wyświetleń na youtube czy jest na sali choć 1 n----------y Mirek co da mu like lub komentarz https://www.youtube.com/watch?v=QlYt2ij85rg
2022 bedzie smiesznym rokiem. A juz jutro rpp bedzie napedzalo cyrk
#nieruchomosci #mieszkanie #kredythipoteczny
@DarkZizi: XD
ZAKAZAĆ KREDYTÓW BANDYCKICH,
@rzeznia22: Przecież nawet jak się zarabia te mityczne 15k, a nawet sporo więcej, to i tak bierzesz dom na krechę. Tylko większą. Kto dzisiaj czeka? I
nie ziomeczki, powinno być tak, by nie brać kredytów, szczególnie takich długoterminowych
30 lat jest na tyle długim okresem, że oparcie spłaty odsetek o aktualną sytuację w gospodarce jest czymś dość naturalnym, szczególnie, że żyjemy w rejonie z zasady mniej stabilnym niż stany czy zachód.
Jeśli chcemy kredytów ze stałą stopą to potrzebne są naciski ze strony KNF,
miałem, spłaciłem to w 3 miesiące, nie lubię mieć zobowiązań