Aktywne Wpisy
Robauke +385
Cześć Mirki i Mirabelki. Piszę ten post jako przestrogę i wołanie o pomoc. Chciałbym opisać Wam moją historię walki z wiatrakami, czyli firmą Nazaruk Service z Lublina, leasingodawcą Santander i gwarantem Conformgest. Historię o tym, jak w niecałe dwa miesiące moje nowe narzędzie pracy stało się bezużytecznym złomem, a ja zostałem z problemem i ratami do płacenia.
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
Akt 1: Zakup "pewnego" auta używanego
15 maja 2025 roku podpisuję umowę leasingową
źródło: Gemini_Generated_Image_olgwi7olgwi7olgw
Pobierz
xxcorexx +86
#pracbaza
Kawa, papieros i można zaczynać kolejny dzień na magazynie. Powoli zaczynam się przyzwyczajać do swojego marnego życia.
Za 20 lat na moim nagrobku będzie napisane
„Janusz Pawlacz, lat 50, nie w życiu nie osiągnął, nigdzie nie był, nic nie widział, nigdy nie żył”
Kawa, papieros i można zaczynać kolejny dzień na magazynie. Powoli zaczynam się przyzwyczajać do swojego marnego życia.
Za 20 lat na moim nagrobku będzie napisane
„Janusz Pawlacz, lat 50, nie w życiu nie osiągnął, nigdzie nie był, nic nie widział, nigdy nie żył”
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Chcę rodzicom zainstalować linuksa na domowym komputerze.
Teraz mają laptopa z pentiumem/4gb ram/SSD. Windows działa na nim tragicznie i narzekają. Więcej ramu niż 4GB nie da się dołożyć a aż tak często z niego nie korzystają, żeby kupować nowy sprzęt.
To starsi ludzie ~70lvl ale potrzebują komputera do internetu - bank/poczta/wyniki meczów/przepisy kucharskie itp.
Pytanie którą dystrybucję wybrać która będzie działać najlepiej na takim kompie i będzie wymagał najmniej wkładu po ich stronie. Nie mieszkam z nimi, wcześniej każdy problem rozwiązywałem zdalnie przez teamViewera.
#windows #linux #komputery
@koku: win7 32bit na takim CPU śmiga aż miło. Odchudzony oczywiście, bez graficznych przeszadzajek, wyłączone wszystko co zbędne.
Jedyne co go natychmiast zabija - to odpalenie przeglądarki i współczesnej strony. Ale jak wyczyścisz wszystko adblockami noscriptami itp - to da sięużywać, gdy się nie animują filmiki-reklamy i inny szajs...
Linux Mint Mate
Niestety nie mam Windowsa 7 a zalezy mi na czymś legalnym z aktualizacjami. Ale dzięki, zastanowię się.
@koku: pisze, bo dopiero co wczoraj robiłem porządek na takim starym netbooku na bieda-celeronie który pomimo ssd startował 10 minut a odpalenie chrome to było kolejne 15 minut czekania na niewiadomo co. Czysta instalacja win7 z ostatnimi poprawkami zintegrowanymi od razu, wyłączone wszystkie cuda typu indeksowania prefetche windowsupdate, spoolery wydruku faksu, aero, windows media playery obsługa samby itp inne
Instrukcja jak to zrobić dla Firefoxa jest tutaj: https://support.mozilla.org/pl/kb/ustawienia-wydajnosci-firefoksa
Polecałbym pójść
Mam dwa dni więc spróbuje właśnie Ubuntu i jak rodzice będą mieli kłopot to postawie właśnie Minta.
Dzięki wszystkim za wskazówki.