Wpis z mikrobloga

Hej,
Chcę rodzicom zainstalować linuksa na domowym komputerze.
Teraz mają laptopa z pentiumem/4gb ram/SSD. Windows działa na nim tragicznie i narzekają. Więcej ramu niż 4GB nie da się dołożyć a aż tak często z niego nie korzystają, żeby kupować nowy sprzęt.
To starsi ludzie ~70lvl ale potrzebują komputera do internetu - bank/poczta/wyniki meczów/przepisy kucharskie itp.

Pytanie którą dystrybucję wybrać która będzie działać najlepiej na takim kompie i będzie wymagał najmniej wkładu po ich stronie. Nie mieszkam z nimi, wcześniej każdy problem rozwiązywałem zdalnie przez teamViewera.

#windows #linux #komputery
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Celeron N3060

@koku: win7 32bit na takim CPU śmiga aż miło. Odchudzony oczywiście, bez graficznych przeszadzajek, wyłączone wszystko co zbędne.
Jedyne co go natychmiast zabija - to odpalenie przeglądarki i współczesnej strony. Ale jak wyczyścisz wszystko adblockami noscriptami itp - to da sięużywać, gdy się nie animują filmiki-reklamy i inny szajs...

potrzebują komputera do internetu - bank/poczta/wyniki meczów/przepisy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@koku: minut z cinnamonem, najbardziej przypomina z wyglądu windowsa, po prostu działa po zainstalowaniu i nie w---------j się podczas upgrade.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hrumque: dzięki. Nie jestem nogą w tym temacie, mają wszystkie badziewia poblokowane w przeglądarce. System muli sam z siebie mimo tego, że go regularnie konserwuję dlatego mam już trochę dość.
Niestety nie mam Windowsa 7 a zalezy mi na czymś legalnym z aktualizacjami. Ale dzięki, zastanowię się.
  • Odpowiedz
mimo tego, że go regularnie konserwuję dlatego mam już trochę dość.

@koku: pisze, bo dopiero co wczoraj robiłem porządek na takim starym netbooku na bieda-celeronie który pomimo ssd startował 10 minut a odpalenie chrome to było kolejne 15 minut czekania na niewiadomo co. Czysta instalacja win7 z ostatnimi poprawkami zintegrowanymi od razu, wyłączone wszystkie cuda typu indeksowania prefetche windowsupdate, spoolery wydruku faksu, aero, windows media playery obsługa samby itp inne
  • Odpowiedz
@koku: Możesz na początek spróbować zredukować liczbę wątków w ustawieniach przeglądarki - to zmniejszy zużycie pamięci RAM (kosztem nieco gorszej wydajności jeśli procesor miałbyś kilkurdzeniowy). Wspomniany Celeron N3060 jest dwurdzeniowy, więc pozostawiłbym tam wartość "2", domyślnie jest u mnie "8", więc niekoniecznie najoptymalniej.
Instrukcja jak to zrobić dla Firefoxa jest tutaj: https://support.mozilla.org/pl/kb/ustawienia-wydajnosci-firefoksa

którą dystrybucję wybrać która będzie działać najlepiej na takim kompie i będzie wymagał najmniej wkładu po ich stronie

Polecałbym pójść
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mp107: miałem Ubuntu przez kilka lat więc co nieco się orientuję właśnie w tej dystrybucji. Tu nawet nie chodzi o to, że przeglądarka zamula tylko sam system. Ustawiłem wszystko co mogłem, żeby odciążyć procka.

Mam dwa dni więc spróbuje właśnie Ubuntu i jak rodzice będą mieli kłopot to postawie właśnie Minta.

Dzięki wszystkim za wskazówki.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@koku: zwykle ubutu jest ciężkie. Nieuzywalne na słabszym sprzęcie. Jeśli już to ubuntu mate, xubuntu, lubuntu
  • Odpowiedz
via otwarty_wykop_mobilny_v2
  • 1
@koku: moi obydwoje rodzice od 10 lat uzywaja debian+cinnamon i 4gb ramu w zupelnosci im starcza. Dysk dwa lata temu u mamy zmienilem na ssd, u ojca chwile wczesniej.
  • Odpowiedz
  • 0
@koku nikt Ci xhyba najważniejszego nie powiedział. Jeśli to jest laptop co na pewno jest z tym procem to ten ssd to nie ssd tylko emmc. Jak masz opcje założyć ssd to żal bo ta pamięć to jak z telefonu i jak Windows na tym był to na pewno juz jest ukatowana do granic mozliwosci
  • Odpowiedz