Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Elaviart Mhm, abstrakcyjna sytuacja że ktoś kończy pracę o 16.00. wiem nie mieści się w głowie. A autor sugerował że to świętowanie obrotów dookoła słońca co można by robić przy okazji innych przesileń ale akurat wtedy nie mógł by się do nikogo przyczepić. Podobnie wrzut o niszczeniu poprzedniej kultury co jest stałym procesem we wszystkich kulturach. Podobnie jak opieranie ich o elementy kultury która się zmienia i zastępuje. Ale miło widzieć
  • Odpowiedz
A autor sugerował że to świętowanie obrotów dookoła słońca co można by robić przy okazji innych przesileń ale akurat wtedy nie mógł by się do nikogo przyczepić.

@Korax: nie, ja tylko wyśmiewam obrazek "skąd się wzięły święta" (Bożego Narodzenia). nic nie sugerowałem takiego. ale jeśli nalegasz to już ci odpowiedziałem wyżej. Wielkanoc to nie świętowanie nadejścia wiosny? O bożym ciele w czerwcu mówiłem, ale przyznaję że za dużo nie wiem
  • Odpowiedz
  • 1
@rzrbld Lol, po pierwsze nie bierzecie sobie. Ja nic nie brałem, a dodatkowo jestem niewierzący. Po prostu mnie rozbraja ciśnięcie po jakiejś tradycjii i mówienie ze ukradziono do niej pretekst tysiąc lat temu. Z Japonią to bardziej skomplikowane niż "shintoizm jest pokojowy". Japończycy posiadali bardzo hrierchiczne i ustrukturyzowane społeczeństwo. Sama ich kultura była agresywna. Mówimy o kulturze gdzie senior mógł nakazać komuś wyjęcie sobie flaków z brzucha i poddany to robił.
  • Odpowiedz