Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
W sumie beka bo przesilenie zimowe nie jest 24 grudnia (ani 25 czy 26) więc trochę zonk z twojej strony. Inna sprawa że równie dobrze powinienes składać życzenia 21 czerwca, ale podejzewam że tego nie robisz bo nie ma jak się do katoli wtedy p-------ć.
  • Odpowiedz
@Korax:

Przesilenie zimowe na półkuli północnej, to najkrótszy dzień w roku, w którym Słońce góruje w zenicie w najdalej na południe wysuniętej szerokości geograficznej, na której może górować w zenicie - na zwrotniku Koziorożca. ... Na początku naszej ery przesilenie wypadało 25 grudnia wg kalendarza juliańskiego.

W 1582papież Grzegorz XIII wprowadził zmianę w kalendarzu, w wyniku której bezpośrednio po 4 października nastąpił 15 października. W ten sposób weszła w
  • Odpowiedz
@Korax: tak dzień czy dwa różnicy sprawia że to już nie chodzi o przesilenie zimowe XD a w czerwcu to przypadkiem też nie ma ważnego kościelnego święta ( ͡° ͜ʖ ͡°)? ale skoro dla ciebie dzień różnicy w kalendarzu robi taki problem to raczej nie mamy o czym mówić, do przymusowego konwertowania religii wśród ludzi, którzy żyli 1000 lat temu dokładne daty nie miały aż takiego
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 26
@rzrbld: katolicy obchodzą święta 25 grudnia bo wtedy w Rzymianie obchodzili święto Mitry, boga słońca. A że katolikom było smutno że oni wtedy nie mogli Mitry czcić (no bo jak?) to sobie wtedy zrobili swoje wielkie święto. No i mamy Boże Narodzenie :)
  • Odpowiedz
@rzrbld: wigilia to nie obiad a kolacja. Rozumiem że w tym roku to demonstracyjnie powiesz że źle robią że się spotykają i postną wieczerzę jedzą razem? Że to zabobony i duby smalone bab wiejskich. Inaczej jesteś zwyczajnym hipokrytą
  • Odpowiedz
@Polasz: a pytałem cię o wigilię? nic nie będę mówił nikomu, czy ja mówię że ktokolwiek robi źle XD? pisałem coś o zabobonach? niech każdy robi co chcę, żyjemy w wolnym i świeckim kraju z wolnością wyznania.
  • Odpowiedz
@Polasz: Ja mógłbym im powiedzieć, ale rodzina zdaje sobie z tego sprawę, po prostu nie potrafią żyć inaczej, bo wychowali się w czasach, gdzie każdy był bigotem.
  • Odpowiedz
podaj dowód, że coś świętowali 100 tys. lat temu

@bartolomis: Podaj dowód, ze Jezus urodził się 25 grudnia :P
Przy okazji jeszcze udowodnij, że choinka, wolne miejsce przy stole, sianko pod obruskiem, jemioła itp. to zwyczaje chrześcijańskie :P
  • Odpowiedz
@jan_zwyklak: panie adwokat #60groszyzawpis padła teza o świętowaniu 250 tys. lat temu, ułatwiłem zaweżając do 100 tys., brak odpowiedzi oznacza, że jest to bzdura
Do reszty się odniosę jak potwierdzisz, że OP palnął bzdurę, albo ty lub on podacie dowód na świętowanie 100 tys. lat temu
Milczenie oznacza #walkower
  • Odpowiedz