Aktywne Wpisy
PorzeczkowySok +26
femboy friday z pitcą, która wyszła spod moich rąk, a do pitcy pepsi z lodem i Ferduuuś (。◕‿‿◕。)
#femboy #teczowepaski
#femboy #teczowepaski
mirko_anonim +39
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Byłem bezdomnym przez 5 lat ( 20-25 lat) mieszkałem w pustostanie. Dnie spędzałem na chodzeniu po śmietnikach, piciu alkoholu i żebraniu pod marketami. Dziś jako 38 latek, mam żonę i 3 letnie dziecko i mega się męcze z tym wszystkim. Dziennie odczuwam presje, mase obowiązków, i mase wymagań powiązanych z dzieckiem i rodzinną. Nie pamiętam kiedy zrobiłbym coś dla siebie, od kiedy urodziło się dziecko. Pracuje, wracam z
Byłem bezdomnym przez 5 lat ( 20-25 lat) mieszkałem w pustostanie. Dnie spędzałem na chodzeniu po śmietnikach, piciu alkoholu i żebraniu pod marketami. Dziś jako 38 latek, mam żonę i 3 letnie dziecko i mega się męcze z tym wszystkim. Dziennie odczuwam presje, mase obowiązków, i mase wymagań powiązanych z dzieckiem i rodzinną. Nie pamiętam kiedy zrobiłbym coś dla siebie, od kiedy urodziło się dziecko. Pracuje, wracam z
"aha no i jezeli masz pierscien to musisz sprawdzic czy w ogole mozesz w nim dzielic"
a ok, bo Tobie chodziło ogólnie o pierścienie, a nie o Z_5. Nieważne xd widzę, że nie tylko ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem
@Epg_: mowilem o tych pierscieniach, w Z/6Z np dzielic mozna nie zawsze
W sumie przyszedł mi do głowy pomysł na uogólnienie tego problemu, bo dość prostym faktem z algebry jest to, że jeżeli element a należy do grupy multiplikatywnej pierścienia R to a nie jest dzielnikiem zera. Ten fakt można zapisać równoważnie (stosując prawo kontrapozycji), że jeżeli a jest dzielnikiem zera to nie należy do grupy multiplikatywnej R, więc w szczególności ten element nie jest odwracalny, zatem dzielenie przez ten element nie
Z/4Z = {4Z, 1 + 4Z, 2+4Z, 3+4Z} := R
Wtedy dla każdego a \in R
a * (2 + 4Z) != 1 + 4Z = e
Stąd dla 2 + 4Z nie istnieje element odwrotny w R, zatem działanie a : (2 + 4Z) nie
o to to
@Anesa: