Aktywne Wpisy
Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze
Stąd ich wyliczenia jak to się nie opłaca.
Mam takich w rodzinie i to jest taki temat na gownoburze na weselu czy urodzinach teściowej że głowa mała xD
@Andi2991: zawsze mi matka mówiła że na wsi to ludzie cały czas pracują a tak na prawdę to robote jedynie mają latem jak są żniwa przez 2 tygodnie i w ciągu roku to regularnie żeby zwierzaki nakarmić (jak ktoś ma), a tak to pracują tak jak mówisz kilka godzin dziennie i
Aż tak źle to im nie życzę jednak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Positano1: Jak ktoś ma XD Większość rolnictwa w tym kraju polega na chowie i hodowli zwierząt. Duża część z tych zwierzaków to krowy, które trzeba dwa razy dziennie doić. Samo dojenie kilkudziesięciu sztuk to jest 2x2h, plus dać im żreć 3 razy dziennie powiedzmy 2x1,5h +0,5 ha. Czyli samo bieżące zajęcie się zwierzętami w gospodarstwie gdzie są to jest praktycznie etat. A oprócz karmienia i
@Andi2991: Aaa, bo ja myślałem, że mówimy o rolnikach, a Ty tu przykład chłopstwa podajesz :D
Komentarz usunięty przez autora
10 ha zboża to nawet zakładając te 4t pszenicy konsumpcyjnej z hektara i 900 zł za tonę to jest 36 tysięcy przychodu. Więcej jak połowę zjedzą SOR, paliwo, podatki itd. (nie liczę nawet amortyzacji sprzętu). Czyli coś koło 15 tysięcy na rok. 1250 zł miesięcznie. A to i
Najgorzej, że od kilku lat to bardziej narzekają Ci prawdziwi rolnicy, a chłopi mniej.
@Positano1: Bo rolnictwo, to tylko zboże, które według twojego bełkotu jeszcze samo się sieje i samo rośnie xD
Mówimy o takich chłopkach co mają 10h, obsieja zbożem i narzekają że kasa marna. Ja to wyliczyłem na 1/8 etatu w skali roku, kolega wyżej na dochód 1250 miesięcznie i jak