Wpis z mikrobloga

#rolnictwo ktoś pamięta nazwę kanału na YT z tym rolnikiem, który nie umie liczyć? Ten, który pracuje w DE w budowlance... obliczał jakiś czas temu, że pracuje za 1 grosz (czy jakoś tak) na godzinę w rolnictwie
  • 19
@wladmar: 3/4 rolników pracuje faktycznie na 1/8 etatu ale liczą jakby pracowali 24/h ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Stąd ich wyliczenia jak to się nie opłaca.
Mam takich w rodzinie i to jest taki temat na gownoburze na weselu czy urodzinach teściowej że głowa mała xD
3/4 rolników pracuje faktycznie na 1/8 etatu ale liczą jakby pracowali 24/h ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Andi2991: zawsze mi matka mówiła że na wsi to ludzie cały czas pracują a tak na prawdę to robote jedynie mają latem jak są żniwa przez 2 tygodnie i w ciągu roku to regularnie żeby zwierzaki nakarmić (jak ktoś ma), a tak to pracują tak jak mówisz kilka godzin dziennie i
żeby zwierzaki nakarmić (jak ktoś ma)

@Positano1: Jak ktoś ma XD Większość rolnictwa w tym kraju polega na chowie i hodowli zwierząt. Duża część z tych zwierzaków to krowy, które trzeba dwa razy dziennie doić. Samo dojenie kilkudziesięciu sztuk to jest 2x2h, plus dać im żreć 3 razy dziennie powiedzmy 2x1,5h +0,5 ha. Czyli samo bieżące zajęcie się zwierzętami w gospodarstwie gdzie są to jest praktycznie etat. A oprócz karmienia i
@gobi12: xD mieszkam na wsi na której nie ma krów, jest jeden hodowca na wiosce obok i on rzeczywiście #!$%@? ale i na brak kasy nie narzeka. Zdecydowana większość uznaje że powinni się utrzymać z 10h obsianych zbożem, ile z tym roboty rocznie w przeliczeniu na etat? No chyba że za hodowle uznać te 2-3 świnki co trzymają dla siebie na ubój.
że powinni się utrzymać z 10h obsianych zbożem, ile z tym roboty rocznie w przeliczeniu na etat? No chyba że za hodowle uznać te 2-3 świnki co trzymają dla siebie na ubój.

@Andi2991: Aaa, bo ja myślałem, że mówimy o rolnikach, a Ty tu przykład chłopstwa podajesz :D
@gobi12: no jak chcesz tak to nazywać to rzeczywiście, te 3/4 co podałem wyżej to takie chłopstwo, strzeliłem że 1/4 to tacy jak ten podany hodowca. W każdym razie wychodzi na to że jak ktoś pracuje rzeczywiście to da się z tego mieć dobrą kase, a jak ktoś robi na 1/8 etatu to wychodzi jak z 1/8 etatu. Idąc dalej narzekania rolników są zazwyczaj głupim bajdurzeniem.
@Andi2991: Oczywiście z 10 ha też da się pięknie wyżyć, ale właśnie cytuję "#!$%@?ąc" mając uprawę np. warzyw czy innej zieleniny typu zioła.

10 ha zboża to nawet zakładając te 4t pszenicy konsumpcyjnej z hektara i 900 zł za tonę to jest 36 tysięcy przychodu. Więcej jak połowę zjedzą SOR, paliwo, podatki itd. (nie liczę nawet amortyzacji sprzętu). Czyli coś koło 15 tysięcy na rok. 1250 zł miesięcznie. A to i
@Andi2991: Myślę, że nawet więcej niż 3/4. W zależności od regionu, skali gospodarstw, preferowanej specjalizacji itd. to może 10-20% z tych wszystkich co nasze statystyki określają rolnikami, rzeczywiście jest rolnikami i prowadzi jakaś sensowną działalność.

Najgorzej, że od kilku lat to bardziej narzekają Ci prawdziwi rolnicy, a chłopi mniej.
@gobi12: widzę że dobrze się zrozumieliśmy, wiesz już od jakiegoś czasu nie mam kontaktu z takimi prawdziwymi rolnikami więc to co opisałem może być sprzed 5-6 lat, trochę przykro jeśli rzeczywiście teraz Ci pracowici mają pod górke. Ale "chłopstwo" dalej narzeka z tego co widzę, a i może nie doszacowalem tego areału ale myślę że jest to jakieś 10-15 h w mojej okolicy. Uprawy warzyw widuje naprawdę sporadycznie.
a tak na prawdę to robote jedynie mają latem jak są żniwa przez 2 tygodnie i w ciągu roku to regularnie żeby zwierzaki nakarmić (jak ktoś ma), a tak to pracują tak jak mówisz kilka godzin dziennie i fajrant

@Positano1: Bo rolnictwo, to tylko zboże, które według twojego bełkotu jeszcze samo się sieje i samo rośnie xD
@Andi2991: Jeśli gadacie faktycznie o chłopach, co sobie dłubią na kilku hektarach zboże, to spoko, tylko zwykle są to hobbyści, albo dziadki na emeryturze. Sam mam jakieś nie za wielkie gospodarstwo, a i znam mniejsze, gdzie areał to około 10 hektarów i są to poważne biznesy i roboty jest na cały rok, ale to trzeba się zająć warzywami, albo zieleninami, a jegomość positano sugerował jakoby każdy rolnik pracował przez 2 tygodnie
@rolnik_wykopowy: dobra dobra, schowaj swoją uniesioną rolnicza dumę w kieszeń, ja nie wiem co wy się zawsze tak zaperzacie na jakąkolwiek sugestie że nie dzwigacie na barkach naszych robotniczych i inteligenckich żołądków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mówimy o takich chłopkach co mają 10h, obsieja zbożem i narzekają że kasa marna. Ja to wyliczyłem na 1/8 etatu w skali roku, kolega wyżej na dochód 1250 miesięcznie i jak
@gobi12: @rolnik_wykopowy: @Andi2991: Zdaje sobie sprawę że są rolnicy którzy są pracowici i na pewno też #!$%@?ą fest, ale mówię co widzę po swojej rodzinie siedzą w chacie kilka pokoleń babcia ojciec, matka, syn, córka i nikt nie pracuje tylko wszyscy zajmują się gospodarzeniem 4 osoby (babci nie liczę, ale ona też tam coś robi wyjdzie kury nakarmić i jaja zebrać) i rolnictwem na 10-15 hektarach siejąc zboże czy