Wpis z mikrobloga

Hej,
Pojawiło się jakies nowe oszustwo na Allegro, ktoś coś słyszał? Siostra wystawiła jakieś ciuchy na allegro lokalnie, dostała powiadomienie że ktoś chce kupić przedmiot i żeby dodała kartę do konta w celu odebrania pieniędzy od kupującego. Po chwili weszła na konto i ktoś blikiem wypłacił cała kase z konto w bankomacie w Warszawie przy pomocy kodu blik. Siostra nie dostała żadnego powiadomienia z prośbą o blik czy coś tego typu. Bank to ING. Zastanawiam się gdzie ja przekręcili, gdzie dała autoryzację przestępcom? Bo wygląda jakby ktoś zmienił numer telefonu na blik albo wygenerował czek blik offline. Tylko siostra twierdzi że nie było żadnego powiadomienia o autoryzację blik itp, nie dostała też żadnego SMS z linkiem czy wiadomości na Whatsapp itp. Niestety konto w banku zawiesiła, także logów nie jestem w stanie podejrzeć.

#allegrolokalnie #oszukujo #oszustwo
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@DamianDamian334 no chłopie mi takich rzeczy nie mów... Podobno te wszystkie vinted i inne tego typu serwisy tak działają. Dla mnie to jest paranoja podawać pełne dane do karty, jak już to prepaid. I co najlepsze, ING ma osobne limity do konta przez kartę i osobne limity na blik do tego samego konta - chore jak dla mnie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sajmonm: powiadomienie pewnie było o nowej wiadomości, a w niej prośba o podanie nr karty w celu wypłacenia środków. Sklepy praktycznie nigdy nie proszą o kartę w celu wypłaty, na nr karty wiem że można natomiast realizować zwroty
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sajmonm: przecież nie pytają cię tam o nr. karty, datę wygaśnięcia i kod ccv, a zwykły numer rachunku.

Jakoś ja sprzedaję na olx, a nikt mi pieniędzy z konta nie wypłacił. Sama padła ofiarą oszustwa i autoryzowała komuś transakcję i tyle, inaczej to nie przejdzie.

Siostra czegoś ci nie mówi, na pewno jest jakiś krok po krok, gdzie sama autoryzuje złodziejowi transakcję.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@k__d nie sprzedaje na vinted czy innych tego typu serwisach, a jedynie na olx ale to stara szkoła - numer konta, pieniądze sa na koncie to wysyłam.
Nie daje mi to spokoju, też jestem zdania że gdzieś musiała autoryzować przestępców ewentualnie dostała jakaś fake wiadomość, a może nawet nadal nie jest tego świadoma. Będę na święta w domu to zrobię jakaś analize tego na spokojnie.
  • Odpowiedz
@sajmonm:

W sensie, że nie wysyłasz przedmiotu, dopóki fizycznie nie widzisz pieniędzy na swoim rachunku. Albo płacisz przez Przesyłkę OLX, wtedy dostajesz oficjalne maile z serwisu i w zakładce https://www.olx.pl/mojolx/dostawy/ jest informacja.

W każdym razie, żeby ktoś mógł wypłacić blikiem z Twojego konta, to musisz mu ten kod blik podać. Niestety w tego typu atakach winny jest użytkownik, a bank nic nie pomoże i nie zwróci
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@k__d jeszcze mam hipotezę, że złodzieje mogli zmienić numer telefonu podpięty pod blik albo wygenerować blik offline. Ale jeszcze nie wiem czy w ING jest taka możliwość. Ale choćby nawet to takie czynności również siostra by musiała autoryzować. Dam znać jak się dowiem coś więcej.
  • Odpowiedz
@allegro_pl: Dzięki wielkie za kontakt, bardzo chętnie przekażę Waszą pomoc siostrze ale niestety link nie działa. Obrazek telewizora i komunikat "Niepoprawny adres Sprawdź poprawność wpisanego adresu". Będę wdzięczny za jeszcze jeden link ;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@k__d Hej, jeden z SMS które siostra dostała był prośba o autoryzację nowej aplikacji ING. Dwa zabiegi okoliczności, akurat logowała się do banku i pomyślała że to dla niej kod żeby wejść na stronę, dwa złodzieje mieli bardzo podobny model telefonu więc siostra nie zorientowala się że to nie jej telefon.
Tylko zastanawia mnie jak zmusili system, żeby wysłał SMS z kodem do konkretnego użytkownika z prośbą o autoryzację nowej aplikacji
  • Odpowiedz
@sajmonm: Najczęściej w tego typu oszustwach jest też prośba o podanie na zewnętrznej stronie loginu, pełnego hasła do bankowości a czasami nawet PINu do aplikacji. Jeżeli oprócz danych z karty, Twoja siostra podała te informacje, to oszust mógł próbować aktywować np. aplikację na swoim urządzeniu. Ważne jest, żeby czytać każdego smsa, który od nas przychodzi. Dodam, że przy wypłacie BLIKIEM trzeba go potwierdzić w aplikacji, czyli jak oszust aktywował aplikację
  • Odpowiedz