Aktywne Wpisy
krystse +77
#nepal #protest #swiat
jest tu już środek nocy i chyba trochę spokojniej bo nie słyszę już krzykow protestujących, ale prądu dalej nie ma u nas w budynku.
Dziś wyszedłem tylko na obiad z hotelu żeby przejść do jednej z nielicznych otwartych restauracji (praktycznie wszystkie sklepy i restauracje są zamknięte), na ulicach co chwilę coś płonie - ustawiają sobie stosiki z opon i innego gowna jak na
jest tu już środek nocy i chyba trochę spokojniej bo nie słyszę już krzykow protestujących, ale prądu dalej nie ma u nas w budynku.
Dziś wyszedłem tylko na obiad z hotelu żeby przejść do jednej z nielicznych otwartych restauracji (praktycznie wszystkie sklepy i restauracje są zamknięte), na ulicach co chwilę coś płonie - ustawiają sobie stosiki z opon i innego gowna jak na
źródło: IMG_5382
Pobierz
Perkelev +4
Za dwa i pół tygodnia biorę ślub.
O fak
O fak

Pojawiło się jakies nowe oszustwo na Allegro, ktoś coś słyszał? Siostra wystawiła jakieś ciuchy na allegro lokalnie, dostała powiadomienie że ktoś chce kupić przedmiot i żeby dodała kartę do konta w celu odebrania pieniędzy od kupującego. Po chwili weszła na konto i ktoś blikiem wypłacił cała kase z konto w bankomacie w Warszawie przy pomocy kodu blik. Siostra nie dostała żadnego powiadomienia z prośbą o blik czy coś tego typu. Bank to ING. Zastanawiam się gdzie ja przekręcili, gdzie dała autoryzację przestępcom? Bo wygląda jakby ktoś zmienił numer telefonu na blik albo wygenerował czek blik offline. Tylko siostra twierdzi że nie było żadnego powiadomienia o autoryzację blik itp, nie dostała też żadnego SMS z linkiem czy wiadomości na Whatsapp itp. Niestety konto w banku zawiesiła, także logów nie jestem w stanie podejrzeć.
#allegrolokalnie #oszukujo #oszustwo
@sajmonm:
10/10 dla oszukujących
tak trzeba żyć :)
Jakoś ja sprzedaję na olx, a nikt mi pieniędzy z konta nie wypłacił. Sama padła ofiarą oszustwa i autoryzowała komuś transakcję i tyle, inaczej to nie przejdzie.
Siostra czegoś ci nie mówi, na pewno jest jakiś krok po krok, gdzie sama autoryzuje złodziejowi transakcję.
Nie daje mi to spokoju, też jestem zdania że gdzieś musiała autoryzować przestępców ewentualnie dostała jakaś fake wiadomość, a może nawet nadal nie jest tego świadoma. Będę na święta w domu to zrobię jakaś analize tego na spokojnie.
W sensie, że nie wysyłasz przedmiotu, dopóki fizycznie nie widzisz pieniędzy na swoim rachunku. Albo płacisz przez Przesyłkę OLX, wtedy dostajesz oficjalne maile z serwisu i w zakładce https://www.olx.pl/mojolx/dostawy/ jest informacja.
W każdym razie, żeby ktoś mógł wypłacić blikiem z Twojego konta, to musisz mu ten kod blik podać. Niestety w tego typu atakach winny jest użytkownik, a bank nic nie pomoże i nie zwróci
Tylko zastanawia mnie jak zmusili system, żeby wysłał SMS z kodem do konkretnego użytkownika z prośbą o autoryzację nowej aplikacji