Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Holiday: Ten argument to dalej inwalida. Ta postać pochodzi z rasy drow. Są ciemnoskórzy, nie czarnoskórzy. Coś jak druchi w WHF. Dalej wyobrażenie elfa o ładnej hebanowej czy też czarnej (powiedzmy odcień jak mieszkańcy poniżej Sudanu) skórze, nie funkcjonuje oraz nigdy nie funkcjonowało w popkulturze w ostatnich 30-40 latach. Mam oczywiście na myśli twórczość fantasy dla krajów kultury anglosaskiej.
  • Odpowiedz
Samuel L. Jackson

@resuf: gość jest w ogóle zajebistym przykładem. Jego Nick Fury w żadnym filmie nie zszedł poniżej oceny 8.0, jest uważany za PRZEŚWIETNIE zagranego - a w oryginale był biały. I co? I gunfo, nikomu to nie przeszkadzało bo gość naprawdę pasował do rodi
  • Odpowiedz
@Charkov:

wyobrażenie elfa o ładnej hebanowej czy też ciemniejszej skórze, nie funkcjonuje oraz nigdy nie funkcjonowało w popkulturze w ostatnich 30-40 latach.

no wcale oprócz ciemnych elfów w Warhammer, Elder Scrolls, Baldur's gate i praktycznie większości gier RPG z ostatnich kilku dekad xddd

Jeszcze raz, Jon Irenicus, główny antagonista pewnej legendarnej serii RPG, mówi to coś panu?( ͡° ͜ʖ ͡°)
Holiday - @Charkov: 

wyobrażenie elfa o ładnej hebanowej czy też ciemniejszej skór...

źródło: comment_1639943596e6QJfiKHfu4zyliFw8yIZd.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Holiday: Interesuje mnie ten przykład z WHF. Możesz mi podać konkretny? Elder Scrolls- Mroczne Elfy nie były czarne, zaś trzymały kanon ciemniejszego odcieniu skóry (nie zaś urody afrykańskiej). Co do Irenicusa nie pamiętam jakiej był rasy, czy to był elf? Dalej nic nie wykazałeś. Proszę o klika konkretnych przykładów, sprawdzimy po danych kanonach.
  • Odpowiedz
@Charkov: tak to był elf, jak byś przeszedł grę to byś się dowiedział.

Ciemne elfy są w kanonie fantasy od zawsze, nie rozumiem jak można o tym wgl. dyskutować( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@trejn no, np Morgan Freeman grał w "Robin Hood Książę Złodziei", a film był osadzony w mniej więcej XII wiecznej Anglii. Jakoś scenarzysci z tego wybrnęli z sensem* i bardzo dobrze się to oglądało.

*(Robin poznał Azeema w mauretańskim więzieniu, a ten był o ile dobrze pamiętam saracenem)
  • Odpowiedz
@Holiday: Grałem w 1999, sporo czasu minęło, niesyty pamięć zwodzi. Bardzo ciebie w takim razie proszę o konkretne przykłady jak wyżej. Ciemne (odcień skóry drow/druchi/dummmerowie) elfy jak najbardziej, zaś czarnoskórych (jak powiedzmy mieszkańcy Afryki poniżej Sudanu)- nie pamiętam. Proszę o podanie przykładów. Dalej niczego się nie dowiedziałam konkretnego, a szkoda.
  • Odpowiedz
@Holiday: Absolutnie daleko mi do ideologii o podłożu rasistowskim czy też selekcji ludzi na podstawie ich koloru skóry, pochodzenia, rasy. To są cechy fanatyków wszelkiej maści i nie dotyczą naszej dyskusji o światach przedstawionych. Mnie konkretnie w Twojej wypowiedzi interesuje ten fragment, dotyczący przedstawienia w świecie fantastycznym danych postaci (obecności czarnoskórych elfów w literaturze fantasty/grach RPG). Jednakowo wracając do meritum, czy mógłbyś podeprzeć źródłami wcześniej wspomnianą przez ciebie wypowiedź? Gdyż
  • Odpowiedz
@Charkov: mam ci podać dowód na to, że Jon Irenicus jest z Sudanu? xD Czy jak. Sorry ale jedyne co mogę ci dać do artworki z gry gdzie definitywnie jest przedstawiony na brązowo. Wnioski wyciągnij sam.
  • Odpowiedz
@guest: ale Halle Berry bardziej przypomina biała niż murzyński odpowiedni baby karyny z zabki. Chcesz rozbudzać pychę i wyjątkowo pięknych kobiet w wyjątkowo ciężkich sytuacjach? Jeszcze by ktoś pomyślał że trzeba coś zrobić, zanim się należy. Hall bery jest bez sensu, nie nadaje się do robienia propagandy.
  • Odpowiedz