Wpis z mikrobloga

Chciałbym postawić serwer DLNA i FTP + zerotier i do tego będzie wpięty dysk po USB na dane. Chodzi o to, żeby zerotierem łączyć się z innej lokalizacji przez FTP i wrzucać pliki wideo, dalej odtwarzać je po DLNA na telewizorze. Zastanawiam się na czym to najlepiej postawić niskim kosztem - myślałem o terminalach z allegro DELL albo HP, w okolicach stówy można wyhaczyć. Myślałem też o starym laptopie (takowy posiadam) albo raspberry pi zero. Na korzyść terminala to cena urządzenia i wydajność, i za tę stówę mam komplet. Na korzyść RPiZero pobór prądu - ale samo urządzenie muszę znaleźć, do tego obudowa, zasilacz i jakiś hat z USB + nie wiem czy to uciągnie poprawnie odtwarzanie DLNA. Macie może jeszcze jakieś inne pomysły?
#komputery #raspberrypi
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzyndzla: myślałem o tym i wydaje mi się, że pójdę w RPi, ale wersję 3B nie zero - ze względu na ethernet, bo postawiłem wczoraj to na starym lapku i działało jako-tako, tylko, że na szybko testowałem na windowsie. Postawiłbym tam linuxa i byłoby pewnie lepiej programowo, ale lapek żre ok. 30W prądu więc lepiej mi będzie postawić na sprawdzonym RPi (mam u siebie obecnie takie rozwiązanie). Cena urządzenia wyższa,
  • Odpowiedz
@szymkov: nie no jasne, ale ETH w RPi 3B to maks 100 Mbps, także transferów to tam też nie osiągniesz dużych; już szybciej po wifi AC to działa; wiem bo mam na takim Pi serwer do backupów
  • Odpowiedz
@dzyndzla: transferów dużych nie potrzebuję, obecnie korzystam z Rpi 3B+ i tam wyciągam max 14-15 MB/s przez ethernet (nie zagłębiałem się co jest wąskim gardłem, czy dysk, czy USB czy sieć), natomiast to i tak nadto. Wziąłbym Rpi Zero, tylko obawiam się, żeby mi nie zacinało transferu i żebym zaraz nie żałował, że nie dołożyłem do czegoś na kablu. Będzie to używane tylko do serwowania wideo po DLNA i to
  • Odpowiedz