Przedświąteczna atmosfera chyba udziela się Ayako. W dzisiejszym odcinku mamy przepis na ciasto - Świąteczny piernik z polewą czekoladową i powidłami śliwkowymi.
Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego i nie wiem jak Wam, ale mi on zawsze smakował :D Nie znam się na wypieku ciast i ciężko mi powiedzieć czy jest on w jakiś sposób specjalny, dlatego zachęcam do dyskusji, jak się u Was piecze domowe ciasta piernikowe?
Porady od Ayako: - W procesie mieszania bezy z ciastem, należy dobrze (równomiernie) wymieszać, szczególnie na początku. Ponieważ mieszanie z twardszym i bardziej miękkim materiałem jest trudne do wymieszania równomiernie. Jeśli nie wymieszasz wystarczająco dobrze na początku, grudki będą istniały w cieście, także będą przeszkadzać w równomiernym wzroście. - Metoda robienia ganache czekoladowego. Należy wymieszać roztopioną, cieplejszą czekoladę z odrobiną zimnej, świeżej śmietany (podzielić śmietanę na 5-6 razy do dodania) i za każdym razem całkowicie wymieszać. Ponieważ ganache czekoladowe łatwiej się w ten sposób emulguje. Mieszanie sprawia, że cząsteczki czekolady stają się mniejsze i sprzyja emulgowaniu. Jeśli śmietana zostanie dodana bez wystarczającego mieszania, wiązania molekularne zostaną osłabione, dlatego ważne jest, aby równomiernie mieszać za każdym razem, gdy dodawana jest śmietana.
@tomjar: o mam Pana jak na widelcu, używam tego samego avataru od 8 lat i 4 miesięcy, znacznie dłużej niż posiada Pan tu konto, proszę powiedzieć od kiedy jest on używany przez Pana w celu ustalenia kwoty pozwu ( ͡°͜ʖ͡°) a mądrzejsze było o tym nie wspominać ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@toodrunktofuck: czasem zastanawiam się czy Ayako nie jest jakimś robotem humanoidalnym z wbudowaną funkcją zdobienia ciast, jak już @hawat wspomniał takie rzeczy to prędzej na #cnc niż z ręki XD
Z TYM ŻE A GÓWNO: "3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej" to tradycyjnie 3 płaskie łyżeczki POTAŻU, który sobie możesz wyprodukować w piecu na drewno (Nie na opony!) z popiołu. W JAPONII do zastąpienie przez KANSUI, w Polsce postnowoczesnej so zastąpienia przez sodę prażoną.
Przedświąteczna atmosfera chyba udziela się Ayako. W dzisiejszym odcinku mamy przepis na ciasto - Świąteczny piernik z polewą czekoladową i powidłami śliwkowymi.
Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego i nie wiem jak Wam, ale mi on zawsze smakował :D Nie znam się na wypieku ciast i ciężko mi powiedzieć czy jest on w jakiś sposób specjalny, dlatego zachęcam do dyskusji, jak się u Was piecze domowe ciasta piernikowe?
Porady od Ayako:
- W procesie mieszania bezy z ciastem, należy dobrze (równomiernie) wymieszać, szczególnie na początku.
Ponieważ mieszanie z twardszym i bardziej miękkim materiałem jest trudne do wymieszania równomiernie.
Jeśli nie wymieszasz wystarczająco dobrze na początku, grudki będą istniały w cieście, także będą przeszkadzać w równomiernym wzroście.
- Metoda robienia ganache czekoladowego. Należy wymieszać roztopioną, cieplejszą czekoladę z odrobiną zimnej, świeżej śmietany (podzielić śmietanę na 5-6 razy do dodania) i za każdym razem całkowicie wymieszać.
Ponieważ ganache czekoladowe łatwiej się w ten sposób emulguje.
Mieszanie sprawia, że cząsteczki czekolady stają się mniejsze i sprzyja emulgowaniu. Jeśli śmietana zostanie dodana bez wystarczającego mieszania, wiązania molekularne zostaną osłabione, dlatego ważne jest, aby równomiernie mieszać za każdym razem, gdy dodawana jest śmietana.
Zapraszam do oglądania!
#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #japonia #zainteresowania #japonkagotuje #ciekawostki #gotowanie #piernik #bozenarodzenie #swieta #polskiedomy
Dziękuję za kartkę i przepis.( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://beszamel.se.pl/przepisy/ciasta-okazjonalne/piernik-staropolski-tradycyjny-przepis-na-piernik-dojrzewajacy-re-uBaQ-wtE8-4n8w.html
Z TYM ŻE A GÓWNO: "3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej" to tradycyjnie 3 płaskie łyżeczki POTAŻU, który sobie możesz wyprodukować w piecu na drewno (Nie na opony!) z popiołu. W JAPONII do zastąpienie przez KANSUI, w Polsce postnowoczesnej so zastąpienia przez sodę prażoną.
Japończyk wszystko ukradnie.
XXX
A Hiszpan i FSO Syrenę 102 Sport.
https://www.smartage.pl/zapomniany-pegaso-z102/
Ale wzorem Nigelli ugotowałbym w kokakoli.