Przedświąteczna atmosfera chyba udziela się Ayako. W dzisiejszym odcinku mamy przepis na ciasto - Świąteczny piernik z polewą czekoladową i powidłami śliwkowymi.
Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego i nie wiem jak Wam, ale mi on zawsze smakował :D Nie znam się na wypieku ciast i ciężko mi powiedzieć czy jest on w jakiś sposób specjalny, dlatego zachęcam do dyskusji, jak się u Was piecze domowe ciasta piernikowe?
Porady od Ayako: - W procesie mieszania bezy z ciastem, należy dobrze (równomiernie) wymieszać, szczególnie na początku. Ponieważ mieszanie z twardszym i bardziej miękkim materiałem jest trudne do wymieszania równomiernie. Jeśli nie wymieszasz wystarczająco dobrze na początku, grudki będą istniały w cieście, także będą przeszkadzać w równomiernym wzroście. - Metoda robienia ganache czekoladowego. Należy wymieszać roztopioną, cieplejszą czekoladę z odrobiną zimnej, świeżej śmietany (podzielić śmietanę na 5-6 razy do dodania) i za każdym razem całkowicie wymieszać. Ponieważ ganache czekoladowe łatwiej się w ten sposób emulguje. Mieszanie sprawia, że cząsteczki czekolady stają się mniejsze i sprzyja emulgowaniu. Jeśli śmietana zostanie dodana bez wystarczającego mieszania, wiązania molekularne zostaną osłabione, dlatego ważne jest, aby równomiernie mieszać za każdym razem, gdy dodawana jest śmietana.
@walenty-merkel: Ten przepis nie jest na piernik staropolski. Jest z bakaliami w cieście, w staropolskim nie ma. Druga sprawa, ciasto przez pierwszy tydzień trzeba wyrabiać codziennie, aby nie było suchej powłoki, po tygodniu można co kilka dni. Trzyma się go w garnku kamiennym w chłodnym miejscu - nie w lodówce, przykryty ścierką. Dojrzewa po 4 tygodniach, ale można dłużej trzymać, wtedy przerobić i dodać dwie łyzki miodu - tylko miód
Przedświąteczna atmosfera chyba udziela się Ayako. W dzisiejszym odcinku mamy przepis na ciasto - Świąteczny piernik z polewą czekoladową i powidłami śliwkowymi.
Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego i nie wiem jak Wam, ale mi on zawsze smakował :D Nie znam się na wypieku ciast i ciężko mi powiedzieć czy jest on w jakiś sposób specjalny, dlatego zachęcam do dyskusji, jak się u Was piecze domowe ciasta piernikowe?
Porady od Ayako:
- W procesie mieszania bezy z ciastem, należy dobrze (równomiernie) wymieszać, szczególnie na początku.
Ponieważ mieszanie z twardszym i bardziej miękkim materiałem jest trudne do wymieszania równomiernie.
Jeśli nie wymieszasz wystarczająco dobrze na początku, grudki będą istniały w cieście, także będą przeszkadzać w równomiernym wzroście.
- Metoda robienia ganache czekoladowego. Należy wymieszać roztopioną, cieplejszą czekoladę z odrobiną zimnej, świeżej śmietany (podzielić śmietanę na 5-6 razy do dodania) i za każdym razem całkowicie wymieszać.
Ponieważ ganache czekoladowe łatwiej się w ten sposób emulguje.
Mieszanie sprawia, że cząsteczki czekolady stają się mniejsze i sprzyja emulgowaniu. Jeśli śmietana zostanie dodana bez wystarczającego mieszania, wiązania molekularne zostaną osłabione, dlatego ważne jest, aby równomiernie mieszać za każdym razem, gdy dodawana jest śmietana.
Zapraszam do oglądania!
#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #japonia #zainteresowania #japonkagotuje #ciekawostki #gotowanie #piernik #bozenarodzenie #swieta #polskiedomy
@walenty-merkel: Ten przepis nie jest na piernik staropolski. Jest z bakaliami w cieście, w staropolskim nie ma.
Druga sprawa, ciasto przez pierwszy tydzień trzeba wyrabiać codziennie, aby nie było suchej powłoki, po tygodniu można co kilka dni. Trzyma się go w garnku kamiennym w chłodnym miejscu - nie w lodówce, przykryty ścierką.
Dojrzewa po 4 tygodniach, ale można dłużej trzymać, wtedy przerobić i dodać dwie łyzki miodu - tylko miód
@powsinogaszszlaja: Właściwa lodówka ma właściwą komorę. Mylisz chłodzenie z zamrażaniem.
@walenty-merkel: O nie, nie ma takiej, jaką jest spiżarnia i gliniany garnek. Ciasto musi oddychać.