Wpis z mikrobloga

Sezon HP4 się zakończył, czas na kilka podsumowań w oczekiwaniu na kolejne reality.
Wg mnie największym "wygranym uczestnikiem" jest zdecydowanie Vanessa:
1. W programie mówiła że chciałaby być w 100% niezależna finansowo i żyć na wysokim poziomie bo kiedyś się nie przelewało - udało się - sama prowadzi swój biznes, a sposób w jaki się zaprezentowała w programie zapewnił jej klientki z całej Polski i wyciąga miesięcznie na czysto spokojnie kilkadziesiąt tysięcy (przy założeniu że ma zawalony grafik). Jest pracowita, zatem z pewnością jeszce ten biznes bardziej rozwinie.
2. Wchodząc stosunkowo późno do programu wyskrobała ponad 210tyś obserwujących na IG - warto zwrócić uwagę na ten fakt, gdyż żaden finalista HP4 nie ma nawet zbliżonej ilości obserwujących, a zdecydowana większość osób, która ją obserwuje to dbające o siebie kobiety, które są aktywne zawodowo i utożsamiają się z nią w mniejszym lub większym stopniu - z biznesowego punktu widzenia to najlepsi z możliwych obserwujących.
2. Bardziej chciała się w programie dobrze zaprezentować niż sztucznie szukać fejmu - jeśli sztucznie ktoś szuka fejmu to nie wojuje z organizatorami programu w trakcie emisji:
2.1. Vanessa nie pieściła się w tańcu i udostępniała na story skandaliczne warunki w jakich mieszkała przed wejściem do programu - Golden Media Polska z pewnością się to nie spodobało bo pomimo tego że słyną z maksymalnych oszczędności to nie lubią jak ktoś mówi w złym świetle o nich.
2.2. Miała wielkie pretensje do produkcji za brak zasłaniania imtymnych miejsc przy na lajwach gdy brała prysznic i problemem była też ich częstotliwość. Tutaj temat jest poważny po chamsku produkcja ją wykorzystała aby podbić oglądalność lajwów na playerze. Pomimo tego że wersja TV miała w stosunku do poprzednich edycji mniejszą oglądalność to lajwy HP4 były rekordowe, a niemal stałym ich elementem był poranny i wieczorny prysznic Vanessy... chamówa totalna i nie dziwię się jej że mogła się poczuć wykorzystana.
2.3. Pretensje o nie pokazywanie kluczowych i wartościowych rozmów (to w zasadzie każdy z uczestników może powiedzieć, ale ja jako osoba pracująca w mediach mogę dodać że na niektórych setkach słychać jak jej głos jest modulowany przez produkcję aby był bardziej wyniosły - co wg mnie też jest słabe).
3. Na finałowym odcinku gdzie wszyscy się spotkali w Warszawie nie szukała taniej sensacji. Od dziennikarki z "Co za tydzień", którą znam wiem że wręcz ich unikała, a co musiała powiedzieć to powiedziała. W odróżnieniu do większości pozostałych uczestników programu nie potraktowała spotkania z dziennikarzami jaki czegoś wielkiego aby zaistnieć, aby się bardziej pokazać lub coś w tym stylu. Moim zdaniem szacun za to - szczególnie że wspominani dziennikarze to 3 liga - party, obcas i inne śmieciowe media których nikt nie czyta/ogląda to nie miejsce aby "sprzedawać" siebie.
4. Biorąc pod uwagę jak bardzo patologiczny był to sezon - do Vanessy nikt nie może mieć pretensji z uczetników programu - nikomu krzywdy nie zrobiła, w trakcie emisji programu o nikim źle nie mówiła. Mało tego, powiedziałbym że pomimo sztywnego początku w programie udało się jej otworzyć i pokazać z tej wrażliwszej strony - że może być ciepła, wesoła i z humorem.
5. Biorąc pod uwagę że pod względem reklam na IG z pewnością jest najbardziej rozchwytywana to nie robi ze swojego profilu tablicy ogłoszeń i kreauje spójny wizerunek - nie reklamuje przykładowo śmieci z Ocean Apart, a Gym Glamour, gdzie zarobi mniej ale jakość produktu się zgadza. Widać że ma to wszystko przemyślane, ale traktuje to jako dodatkowy zarobek, a nie sposób na życie. Wg mnie dziewczyna jest bardzo pracowita i ma duży potencjał do tego aby jeszcze o niej głośno bo widzę że nadal jacyś agenci czy rekruterzy (np. z Netflixa) ją obserwują, ale pewnie nic na siłę bo jej własny biznes przynosi jej z pewnością olbrzymie profity.

Z pozostałych uczestników można wyróżnić jeszcze Wiktorię i Matiego - ale Wika być może program okupiła problemami psychicznymi i olbrzymią ilością nic nie wartych followersów (fejki, dzieci i ofiary losu), a Mati jeszcze wiele czasu będzie miał łatkę geja (chociaż ilość kobiet kupujących jego plany treningowe z pewnością będzie się zgadzała).

Pozostali uczestnicy są absolutnie nieciekawi, na swój sposób to śmieszy mnie jak udają że dostają te tysiące wiadomości od swoich fanów (pewnie dziesiątki i to od dzieci), że są zabiegani i rozchwytywani (z pewnością hehe), że otwierają firmy aby sprzedawać śmieci i rozliczać się na fakturę... Sara jako zwyciężczyni nagra pewnie jeszcze 3-4 vlogi i tyle będzie z jej medialnej kariery - takie fakty.

Odnośnie "końca" pary Vanessa-Mati to tutaj też wszystko wydaje się wszystko grubymi nićmi szyte:
1. Vanessa kilka dni przed finałowym odcinkiem opublikowała coś na storce w stylu że związki potrzebują czasu i spokoju
2. Na finale jak Vanessa i Mati razem pozowali do zdjęcia zostali poproszeni o pocałunek - Mati odpowiedział "może następnym razem"
3. Na finale jak dziennikarka z Playera podbiła do stolika przy którym stała Vanessa i Łoniak to spytała się kto powinien wygrać program - Vanessa odpowiedziała "Ja i Mati", nagle podbił Janek i powiedział "Ja powinienem wygrać, ty wygrałaś w życiu prywatnym".
4. Na finale dziennikarka podbiła do Matiego i chciała zrobić wywiad - Mati się jej spytał jak go znalazła bo unika dziennikarzy - ona odpowiedziała że to przez Vanessę bo przepięknie wygląda z daleka w swojej kreacji.
5. Znajoma dziennikarka z "Co za tydzień", która była na tym finale widziała ich często razem i nie powiedziałaby że nie są parą.
6. Paulina Frankowska - mityczna dziewczyna Matiego - jak wrzucić ją na wrzucić na bęben to można powiedzieć że to aktualnie gwiazda światowych wybiegów od dobtych paru lat, niedoszły aniołek Victoria Secrets... który spędza średnio 90% czasu poza Polską. Ten związek to ściema - lata temu poznali się jak Mil jeszcze miał coś wspólnego z modelingiem.
7. Rodzina Matiego (mama siostry) nadal lajkują a czasem piszą komentarze przy postach Vanessy.
Podsumowując - Vanessa i Mati nie muszą być razem, ale jest to możliwe - hipotetycznie ogłaszając światu na finale jakby byli razem to nic medialnie by nie zyskali (niepotrzebne zamieszanie, zarzuty że to dla fejmu, wiele par nagle w tym samym czasie jest razem, nieistotne media na miejscu). Przy założeniu że Mati i Vanessa wiedzą jak działają media a wydaje się że wiedzą - to nie był dobry moment bo tych kilka tysięcy nowych obserwujących nie jest tego wartych.

#hotelparadise
  • 43
  • Odpowiedz
@kipman1: on jasno powiedział że nie są razem, tak samo ona a Tobie dalej się wydaje że są parą? Przypominam że ona była we wrześniu na Mykonos na wakacjach z innym, do tego mówiła że będzie na gali charytatywnej w Poznaniu skąd jest ten kulturysta, pokazywała prezenty urodzinowe typu masa czerwonych róż podczas gdy Mati był dalej w Wawie z tą Paulina. Oni po prostu do siebie nie pasują - Vanessa
  • Odpowiedz
@Lolek1011: Spoko, ja napisałem tylko że nie styka mi się to i tyle. Nie piszę że tak jest - tylko że jest możliwe, a to duża różnica. Mam wrażenie jako osoba siedząca w mediach że tutaj jest bardzo dużo wykombinowane jak chodzi o przekaz medialny i tyle.
  • Odpowiedz
@kipman1: wiesz nie wszystko w życiu musi zgadzać się z "przekazem medialnym", może rodzina Matiego po prostu polubiła Vanessę i dlatego jej lajkuja zdjęcia. Może dalej mają dobry kontakt mimo że nie są razem. Oni oboje są takimi osobami które będą trzymać fason choćby nie wiem co, więc nawet jeśli jest między nimi konflikt i zła krew to na pewno by tego nie pokazali. Co do tej modelki Matiego to zgadzam
  • Odpowiedz
@Lolek1011: zgadza się - jeszcze w sierpniu miała 39k obserwujących, ale przeskok na ponad 210k jest i tak gigantyczny biorąc pod uwagę że nie wygrała programu.
Być może masz racje - zwróciłem uwagę tylko na dziwne słowa niektórych osób, nie zmienia to faktu że biorąc pod uwagę wszystkich uczestników programu moim zdaniem wygrała najwięcej - zarówno finansowo jak i wizerunkowo (dziewczyny o tak ostrym wyglądzie mają problem z pozytywnym i serdecznym
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@kipman1: myślę, że Wiktoria idzie w dobrym kierunku i dużo dobrego może zrobić. Fajne jest, że jako kobieta niezależna wspiera kobiety. No i super, że rozpuściła usta i wygląda od razu 10 lat mlodziej
  • Odpowiedz
@kipman1: był też moment w którymś wywiadzie, że padło pytanie od kiedy nie są razem. I w sumie Vanessa była zmieszana i zapytała czy musi odpowiadać na wszystkie pytania. Może po prostu nigdy nie byli w zadnym związku, są przyjaciółmi i 'udawali' że po programie coś miedzy nimi było dlatego tak bardzo zasługiwali na finał jak twierdzą wszyscy do okoła.
  • Odpowiedz
@Czczanoga: owszem może wiele dobrego zrobić, ale to że po programie ma problemy psychiczne jest niepodważalne i trudno nazwać to sukcesem. Z tego względu trudno powiedzieć że jest osobą, która dzięki programowi coś zyskała więcej z wyjątkiem followersów, którzy i tak są bardzo niskiej jakości. Mam trochę ogólnie do jej osoby niesmak bo produkcja na siłę cisnęła ją do przodu tak wiele razy pomimo tego że nie była aż tak krystaliczna
  • Odpowiedz
@kipman1: wytłumacz nam coś, bo nie rozumiem po czym wnioskujesz.
Piszesz:
Followers Klapessy te 210 k - to najlepsi z możliwych obserwujących.

Followers Wiki 440 k - to niskiej wartości followersi

I jeżeli Klapesse znasz, to może wiesz też, czy Klapessa w wieku 23 lat jest aż tak przepracowana, że wyglada jak czterdziestolatka? Zadbana bo zadbana, ale jednak 40-stka.
  • Odpowiedz
@kipman1 a po czym rozpoznajesz, że followersi Wiki są nic nie warci a Vanessy są wspaniali?(ʘʘ)

Tak samo mogę stwierdzić, że followersi Vanessy to aspirujące tipsiary, bo ten jej kanał głównie ciuszkowo-urodowy.
Nie uważam też, że przyznanie się do problemów psychicznych jest słabe. Prawda jest zawsze na plus, ma to więcej wartości niż porady urodowe.
Vanessy nie obeserwowalabym, bo nie jestem fanką takiej instagramowej, pazurkowo-filtrowej twórczości, choc nic
  • Odpowiedz
@bubba222: tylko, to tak nie działa. (ʘʘ)
Klapessa jest mi zupełnie obojętna. Dla mnie sztuczna i z wyglądu i zachowania. Kreuje się na dojrzałą kobietę, a pokazała całą gamę infantylnych zachowań w hotelu. Co dla mnie akurat ociepliło ten jej sztucznie dystyngowany wizerunek. Jest ładna, a to co ze sobą robi tym makijazem woła o pomstę do niebios.
Jedyny jej plus, bardzo duży to fakt, że nie
  • Odpowiedz
@kipman1: chyba ogladaliśmy dwa różne programy. Co do Vanessy lubie ja, ale nie uważam, że mocno wygrala wizerunkowo. Dla mnie juz jak coś to Mati najbardziej wygrał. Obserwuje tez Wike i wspieram to co robi, nie jestem watpliwej jakosci followersem, jestem po studiach, umiem ogladac telewizje, analizowac i wyciagac wnioski Watpliwej jakości followerów to raczej napisałabym, że moga mieć Sara i Miłosz.
  • Odpowiedz
@Rosalinea: dokładnie też się zastanawiam nad tymi jakościowymi i niejakosciowymi eghm obserwatorami bo ja mam wrażenie że głównie te same osoby śledzące program obserwują uczestników,.tyle że Wiki jednak o wiele więcej bo zyskała większą sympatię. Mam wrażenie że kolega chce tu kreować rzeczywistość której nie ma i trochę nakierować osoby będące bardziej podane na takie medialne manipulacje. Mi powiem szczerze Vanessa nie kojarzy się z luksusowym contentem, sztuczne rzęsy i perfumy
  • Odpowiedz
@Rosalinea i @MiLobuzik i @Lolek1011 : Są profesjonalne programy do analizy followersów - ja przykładowo w pracy mam Brand24 oraz Squarelovin, które wykorzystywane są do analizy sprzedaży, potencjalnych sprzedaży na IG, ale pośrednio te programy potrafią też analizować użytkowników followujących wybrane konta. Oczywiście są to dane uogólnione bo najdokładniejsze analizy mogą robić właściciele kont, ale jednak dają pewien obraz. W takich programach zawsze wyjdzie kto kupuje followersów, jaki mają wiek, jakie zainteresowanie
  • Odpowiedz
@kipman1 ja nie jestem wątpliwej jakości followersem, jestem po studiach, mam własną firmę mimo, że obserwuje na insta kilkadziesiąt osób, moje konto fajkowe nie jest ¯_(ツ)_/¯

Kiedyś na story Wika pokazywała ile ma zaproszeń od pseudo kont z Nepalu czy Indii i właśnie gadała ze ktoś próbuje obniżyć jej wartość instagramowa i wszystkich ich po kolei usuwała. Mówiła, że domyśla się kto to robi i że robi to specjalnie.
( ͡°
  • Odpowiedz
@kipman1: Obserwuje zarówno Wiki i Vanesse i nie uważam się wątpliwym followersem..Nie mam nic do Venessy, ale wolę obserwować niestabilna Wiki, która pokazuje się bez tej sztuczności jeśli chodzi o wygląd. Nie sprzedaje jakieś tam badziewia, tylko robi coś dobrego, jakby chociaż dzisiejsza zbiórka.
  • Odpowiedz