Wpis z mikrobloga

Witam motomiruny, pacjent Fiat Multipla 2 1.9 JTD 115KM 2006

Rok temu robiony dwumas, sprzęgło(komplet LUK), już miesiąc po montażu były wibracje, szczególnie przy ruszaniu lub jeździe na wstecznym. Przejeździło 15kkm(spokojnej jazdy), aż zaczęło porządnie walić.

Tydzień temu wymieniany komplet znowu, tym razem na Valeo. U innego mechanika. Pytałem dlaczego ten luk tak szybko padł, fachowiec stwierdził że nie da się tego źle założyć i wyklucza wine poprzedniego mechanika, dwumas musiał być wadliwy.
Problem w tym że na nowym właśnie zrobiłem 200km i nie mam jeszcze pewności, ale chyba znowu zaczynam czuć większe wibracje.
Czy to w ogóle możliwe że kolejny dwumas jest wadliwy, czy poprzedni uszkodził mi wał a nowy mechanik nie zwrócił na to uwagi?
#mechanikasamochodowa
  • 4
@BanujaZaNic: Dziwna sprawa. Wymieniałem dwumas w Vectrze C z fiatowskim silnikiem 1.9jtd. Zestaw LUk. Przejechałem po wymianie 30 000km i nie było problemów. Nowa właścicielka również nie zgłasza zastrzeżeń.

Ciężko uwierzyć żeby u ciebie dwa zestawy trafiły się wadliwe. Albo zły montaż, albo coś innego powoduje stukanie.