Wpis z mikrobloga

a co to zmieni w kontekście obciązenia podatkowego i tego, że

ludzie nie godzili się na zbyt duże podatki

bo obciążenie podatkowe było O CAŁE DWAAAAA PROCENT! AŻ DWA! mniejsze?

@Azaajaszz: to ma do tego, że inflacja to też ukryty podatek, zwłaszcza jeśli jest dodrukowaniem bilionów "darmowych"
  • Odpowiedz
@Azaajaszz: No i elegancko szanuje za przyznanie się do pomyłki bo na Wykopie o to trudno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Amerykański system ma w cholerę patologii i to niezależnie czy patrzysz ze strony liberalnej czy socjalnej ale warto podchodzić do niego racjonalnie.
  • Odpowiedz
@Herubin

No nie powiedziałbym. Wiele kobiet wolałoby się zajmować dziećmi i domem niż zarabiać na wkład własny na kredyt i mieć dzieci kilka lat później niż odzywają się w nich instynkty. Wiele facetów wolałoby mieć fajne ognisko domowe zbudowane przez partnerkę oraz dzieci wychowane przez nią, a nie przez żłobek, ale realia są takie, że często nie da się tego obecnie spiąć finansowo. Nie widzę tu w ogóle żadnego niewolnictwa kogoś
  • Odpowiedz
@Azaajaszz Naprawdę wierzysz w to ze jak w polityce beda większe pieniądze to przełoży sie to na przyciagniecie do nich najlepszych ekspertów i odpowiedzialnych ludzi ktorzy znają sie na swoim fachu? Jak rzeczywistość pokazuje, to polityka jest magnesem na krętaczy złodziej karierowiczów i kryminalistów wszelkiej maści a ekspertów się wyrzyca bo nie realizują programu partii xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zaklad_weterynarii_spolecznej: zdaje sobie sprawę. Zdaje sobie również sprawę z tego, że koniecznym jest istnienie dużych stabilnych form społecznych żeby funkcjonować dobrze jako człowiek, bo takie grupy pozwalają na rozłożenie ciężarów na całość i czerpanie zysków wspólnie.

Dlatego też popieram cyfryzację i kontrolę władz, bo w wielu krajach system dużych podatków i dużych benefitów społecznych działa pod warunkiem że wszystko jest kontrolowane.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@MikeJohnson: nie wiem czemu w społeczeństwach panuje jakieś przeświadczenie że kobiety kiedyś nie pracowały xd kiedyś wśród chłopstwa (z tego którego ogromna część nas się wywodzi) kobiety z----------y w polu. Wśród mieszczaństwa bardzo częstym było to że kobiety pełniły rolę kupców itd. Paradoksalnie od zawsze byliśmy dość równi pod tym kątem xd
  • Odpowiedz
polityka jest magnesem na krętaczy złodziej karierowiczów i kryminalistów

@zaklad_weterynarii_spolecznej: a jaki uczciwy specjalista z jakiejkolwiek dziedziny weźmie na siebie odpowiedzialność za 40 milionowy naród za 10-15k gdzie w losowej korpo zarobi 3-4 razy tyle i bez ryzyka obsmarowania w mediach za najmniejsze potknięcie? Myślisz człowieku? xD

I sprawdź listę top 10 najlepiej zarabiających polityków. Belg, Niemka, Kanadyjczyk, Szwajcar czy Singapurczyk (tam to już polecieli z zarobkami :D). Same kraje
  • Odpowiedz
@Azaajaszz Ale my mówmy o Polsce, a nie o Kanadzie Szwajcarii czy Singapurze. Tam sytuacja jest całkowicie inna, tam dopuszcza się prawdziwych ekspertów i specjalistów do wladzy. W kraju z kupy i papieru eksperci mają mówić dokładnie to co im szef partii każe. U nas ekspertem może być każdy byle miał jakiś tytuł i był wiernym psem wykonującym polecenia. Taka mała różnica. I to sie u nas nie zmieni bo to
  • Odpowiedz
@Azaajaszz Widzisz ja bardzo tak chcę żeby bylo jak piszesz, ale to politycy nie chcą się pieniędzmi dzielić z ekspertami i specjalistami, bo wola sobie takich wykreowac pod swoją normę. Oni decydują na co te pieniądze idą i nie bądź naiwny nie pójdą na nic innego niż na dobro tej hydry wielogłowej. By to dzialało tak jak my obaj bysmy chcieli to trzeba by wywalić na bruk obecna klasę polityczną i
  • Odpowiedz
@fantazm Ty to chyba z myśleniem nie masz za dużo wspólnego. Przecież w Polsce większość kobiet nie pracuje bo nie ma dla nich tyle wygodnych posadek a te młodsze już nawet nie chcą mieć dzieci. W rezultacie masz kobiety u władzy z jednej strony a z drugiej jesteś zmuszony wiązać się z darmozjadami które nie chcą nawet urodzić ci dziecka.
  • Odpowiedz
politycy nie chcą się pieniędzmi dzielić z ekspertami i specjalistami

@zaklad_weterynarii_spolecznej: w polskiej polityce nie ma ekspertów i specjalistów bo im się to nie opłaca. Ostatnio był Petru to go zniszczyli za haha sześciu króli ja p------e jaka beka. W polskiej polityce masz lalkarza Suskiego, historyka sztuki Kuchcińskiego czy nauczyciela żeglarstwa Bosaka. Z osób z wykształceniem istotnym to odklejoną Pawłowicz co powinna siedzieć w Tworkach czy Choroszczy, komunistę Piotrowicza. Są
  • Odpowiedz
@matka_boska_w_klapie:
Powiem ci tak... Nieważne jest w jakim towarzystwie płciowym się obracasz, ale raczej ogółem w jakim towarzystwie się obracasz. Skoro obracasz się wśród mentalnej patoli i biedoty, to obserwujesz zachowania godne mentalnej patoli i biedoty :). Albo po prostu nie wychodzisz z piwnicy i nie dane Ci było poznać wartościowych lub przynajmniej pracowitych ludzi, jedno i drugie jest cholernie przykre, ale to nie moja sprawa. Najwyraźniej żyjesz stulejarskim mitem,
  • Odpowiedz
Oczywiście to nie przez brak feminizmu, tylko przez to, że ludzie nie godzili się na zbyt duże podatki i państwo nie drukowało pustego pieniądza, gdyż obowiązywał wtedy parytet złota.

@skitarii: 90% podatku dochodowego powyzej 200k dolarow to literalnie komunizm.

INB4 hurr durr nikt tyle nie placil

Dokładnie i to chodzi, pieniadz cyrkulował i był reinwestowany, a nie wydawany na konsumpcje i dobra luksusowe
  • Odpowiedz
@fantazm: Prawa kobiet obecnie polegają na tym, że przechodzą na emeryturę 5 lat wcześniej nie wspominając już o traktowaniu w sądach i różnych programach socjalnych.

I nie narzekam na to że żadna/moja kobieta nie chce urodzić dziecka konkretnie mi ani nie chce pracować - mówię to co widzę u znajomych czy u kolegów w pracy.
  • Odpowiedz