Wpis z mikrobloga

#vectra #internet #siecikomputerowe #sieci

Siemka Mirki najlepsze Eksperty w sieci :)

Szybkie pytanko: Vectra wchodzi z koncentrykiem do mieszkania - chcę zamówić same internety.
Na klatkie mam już wyprowadzoną skrętkę LAN z mieszkania.
Czy oni mogą wykorzystać tą skrętkę i podłaczyć ją w swojej rozdzielnicy na klatce?
Uniknąłbym wiercenia i ponownego rozprowadzenia koncentryka po mieszkaniu bo już mam LAN.
Koncentryka w mieszkaniu nie mam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smerfus: u mnie nie chcieli wykorzystać już istniejącej infrastruktury z osiedlówki ( ͡° ʖ̯ ͡°) do swojej puszki wszystko prowadzą. Jak u ciebie się zgodzą to zawołaj z ciekawości.
  • Odpowiedz
  • 5
@smerfus lan masz dopiero za modemem do ktorego musisz podlaczyc koncentryk. on sie "wdzwania" autentykuje i jego widza z centrali.
natomiast @thority ja przy remoncie pociagnalem swoja infrastrukture w scianach i z niej skorzystali. tzn. z koncentryka. jedynie co to musialem zdjac gniazdka i zalozyli trojnik swoj z odpowiednim tlumieniem itd.
  • Odpowiedz
@smerfus: Nie da sie skonwertować koncentryka na kabel LAN w prosty sposób. To wynika z faktu, że koncentryk przenosi Ci sygnał o znacznie szerszym paśmie niż skretka. Koncentrykiem leci i TV i telewizja.
  • Odpowiedz
@brokenik: czyli co nie da się tego zrobić pasywnie.. tak jak napisał @slec tam jest autentykacja czyli wdzwanianie i potrzebny jest modem, a zwykły router LAN nie ma funkcji modemu, dlatego Vectra ma dedykowane urządzenia. Zastanawiałem się tylko czy pasywnie można by było to ogarnąć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@smerfus no nie. ale mozesz wlaczyc w modemie chyba tryb bridge, wylaczyc wifi i wstawic po kablu swoj router i na nim juz jestes adminem i z niego udastepniac wifi itd.
  • Odpowiedz
@slec: ale to nie jest rozwiązanie żeby sobie w domu zrobić ołtarzyk z kilkoma urzadzeniami aktywnymi ;) dobrze że mam po LANie teraz 100Mbit za 25zł i przy tym zostanę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz