Aktywne Wpisy

olito +71
Proszę o jakąś propozycję aranżacji mojego ogrodu. #ogrodnictwo #ogrod #architektura #rosliny #przyroda #diy #mieszkajzwykopem #remontujzwykopem #heheszki
źródło: temp_file6108490226223736350
Pobierz
mistejk +100

polecacie jakiś dobry soft do backupów na linuxa? coś jak
ddżeby robił image całego dysku z systemem.tylko żeby robił to regularnie i zapisywał tylko to co się zmieniło a nie pełny backup za każdym razem. jak korzystalem z wina to miałem od tego veeam i wysyłałem na dysk sieciowy
rm -r .od razu (ʘ‿ʘ)@kaitek666: a potrzebujesz backup całego urządzenia blokowego czy backup samych plików?
zależy mi nie tylko na systemie ale też na partycji boot, czyli technicznie na całym dysku
@kaitek666: @bruuh: @rozlalem-jogurt: timeshift robi snapshoty filesystemu a nie lustro dysku, a tym bardziej nie na zdalny zasób.
@kaitek666: masz też veama na linuksa.
Natomiast ja bym pewnie to ogarnął tak, że po stronie dysku sieciowego bym ustawił
@bruuh: ale po co mi to tłumaczysz? xD Dla mnie też backup plików + header luks i tablicę partycji GPT ma wiecej sensu niż całego dysku ale, op się uparł i napisał wyżej:
@bruuh: jak wiesz co robisz i wiesz co chcesz osiągnąć. Ja zrozumiałem OP-a, że chce backup na dysk sieciowy wrzucać. Snapshoty są lokalne. Więc w zasadzie jakbyś chciał z dysku sieciowego przywracać kopie plików ze snapa to nie dość, że musiałbyś sobie napisać mechanizm przerzucania na dysk sieciowy to jeszcze robisz sobie pod górkę z przywracaniem.
A jeszcze jedna ważna zasada w IT: snapshot nie jest
@bruuh: to napisz opu, żeby sobie oprogramował montowanie i synchro snapów ze zdalnym serwerem i może jeszcze dedup na różnicówkach (chociaż nie wiem czy to chce) xD
@bruuh:
podmontowyanie snapów,
kopia
demontaż
ogarnięcie środowiska i dedupów po stronie serwera - chyba, że wszystko pakujesz do jednego katalogu ale wtedy nie masz przywracania w czasie