Aktywne Wpisy

Michael_Jackson_ +321
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
EditorTM +68
Poszedłem dzisiaj na spacer po osiedlu i to jest horror - dosłownie w każdym bloku kundel lub kilka kundli ujada na balkonie. Czy to społeczeństwo któremu tak bardzo przeszkadza płacz dzieci nie słyszy tego ujadania od rana do wieczora? #psy #psiarze #patologiazmiasta

A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu.
No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu.
Wydatki konieczne:
Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł
Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5
Ubezpieczenie OC 630zł
Razem wydatki konieczne = 5327
Wydatki utrzymaniowe:
Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł
Filtry, olej 180zł
Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł
Razem wydatki = 6299
Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł
% posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER
Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.
#motoryzacja #samochody
Komentarz usunięty przez autora
Czemu nie emigrowales?
@turbaniuszdywaniusz: Dom z placem + dojazdy i oszczędności albo pokój hmm :P
@NaopaK: Nie umiem w programowanie a to sie najbardziej "opłaca" wszystko inne co mnie interesuje w Polsce to zarobk ~ 4k na ręke. Zatem albo zostaje tak jak jest albo emigracja chyba. Udziału nie sprzedam bo nikt nie kupi :P A dom + dzialka razem moze 250k warte to bym miał
Wydaje mi się że #emigracja is de wej tylko zdrówko trochę nie to bo co 2 tygodnie muszę być w szpitalu.
@zortabla_rt: 29 lat, praca na kolei więc na zwykłym rynku
A na jakieś meblowe zakupy itp to zawsze można wynająć auto, lub poprosić kogoś o pomoc
@Smasher69: oczywiście, tylko w następnym roku mogą się np skończyć klocki, akumulator albo inne eksploatacyjne rzeczy. Gorzej jak zepsuje/zużyje się coś konkretnego. Najlepiej byłoby wziąć koszty z paru lat i uśredniać na rok.
Koszta utrzymania i tak ma niewielkie. Rozumiem, jakby miał kumulacje drogich rzeczy, które robi się dość rzadko, ale coś takiego jak te opony to co roku wyskoczy, szczególnie w starszym aucie.