Aktywne Wpisy
wiemjuzteraz +172
Ostatki #ogrodnictwo #uprawiajzwykopem #domowasuszarnia #hobby #papryczki #chilihead #gotujzwykopem #polskiedomy
NarkotykowyBaron +23
Pozdro, ja to najczesciej wege, ale se zrobiłem spaghetti miesne i jest pyszniutkie ♡
#gotujzwykopem #obiadove #brudaszpodkarpacia #jedzenie
#gotujzwykopem #obiadove #brudaszpodkarpacia #jedzenie
Z góry dziękuję za pomoc :)
#inwestycje #gielda #inwestowanie
a) Robisz sobie research odnośnie spółek i wybierasz na początek 3. Kupujesz za 2k każdą z tych spółek. Obserwujesz przez następne dni jak to wszystko wygląda. Szukasz dalej ciekawych spółeczek, trzymasz maksymalnie 7 różnych, optymalnie około 5, nie ma co przesadzać z dywersyfikacją i kupujesz za resztę pieniędzy. Ciekawe spółki mogę podpowiedzieć.
b)
Po co trzymać pozycję za 2k xD?
Albo etf albo szukasz jednej spółki i w nią all in (tak do kapitału 100k, chociaż ja osobiście cisnę w jedną spółkę znacznie więcej niż te 100 k).
Jeśli chcesz inwestować w akcje i dopiero zaczynasz to nie radzę inwestować w pojedyncze akcje, możesz się niepotrzebnie sparzyć. Lepiej zacząć od ETFów (takie koszyk z różnymi akcjami). Nagrałem też film o 5 najważniejszych zasadach inwestowania, którymi ja się kieruję TUTAJ.
Kupowanie tysiąca różnych spółek to głupota. Od tego masz etfy
@DubKidz: oczywiście że nie ma wpłacać sto koła, tylko że do takiej kwoty posiadanie jednego spółki jest optymalne. Później można zacząć się rozglądać za kolejną. Choć ja ponad tą kwotę dalej lecę w jedną. O to mi chodziło. W zagranicznych mediach mówią raczej o kwocie
@artur_syn_tadka: i inwestowanie takich kwot nie ma żadnego przełożenia na późniejsze inwestowanie dużych kwot. Jak wrzucisz gdzieś 2k to -30% cię nie rusza, jak wrzucisz 100 k i ci "wyparuje" 30 k to pycha może ci siąść. To są dwie zupełnie różne sytuacje, więc inwestując w parę spółek po 2 k to można tylko czas stracic i ewentualnie wyrobić sobie złych nawyków. I to tyle.