Aktywne Wpisy
nowszyja +41
Dlaczego Polacy to takie bezguścia? W ostatnich miesiącach przeglądałem sporo ogłoszeń sprzedaży mieszkań i to jest dramat jak kiczowato Polacy wykańczają mieszkania. Jak nie boazeria milenialsów, czyli pseudo kamień z Castoramy, który tłumie małpy przyklejały na połowie ścian w mieszkaniu 10 lat temu, to teraz płytki drewnopodobne i panele winylowe, czyli gumolit, symbol biedy lat 90-tych, a teraz nowa moda wśród milenialsów xD Dla Polaków styl i standard mierzony jest ilością wydanych
źródło: lazienka
Pobierz
zapalara +56
Troche o naszym IT. Sam jestem na UoP, ale pracowałem na B2B przez lata również (prawdziwe B2B dla klientów bez L4, miejsca pracy, godzin itd).
Mój komentarz do tego co robi rząd z umowami B2B.
Jak to wprowadzą nowe IT zupełnie sie zawinie stąd. W regionie do estonii, do rumunii, zaraz do ukrainy. Nie jesteśmy konkurencyjni już teraz, bez B2B to będzie dramat.
Durni
Mój komentarz do tego co robi rząd z umowami B2B.
Jak to wprowadzą nowe IT zupełnie sie zawinie stąd. W regionie do estonii, do rumunii, zaraz do ukrainy. Nie jesteśmy konkurencyjni już teraz, bez B2B to będzie dramat.
Durni

Rudnik od lat słynie z wyplatania wyrobów z wikliny, a położony jest w pobliżu pól wikliny, nad Sanem.
Powstają tam oczywiście wiklinowe kosze, ale przede wszystkim prawdziwe wiklinowe dzieła sztuki. Najwidoczniej moda na wiklinę wraca do łask.
Chyba nie znam osoby, która nie miałaby lub nie ma jakiegoś wyrobu z wikliny.
Zanim skoczycie do znaleziska to łapcie kilka ciekawostek o Rudniku nad Sanem i tamtejszych tradycjach wikliniarskich:
✅ Obecnie producenci z Rudnika nad Sanem i okolic wytwarzają najwięcej wyrobów wiklinowych w całej Europie!
✅ Plecionkarstwo w Polsce zostało wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego.
✅ Rudniccy wikliniarze stworzyli z wikliny niesamowitą elewację polskiego pawilonu na Expo 2005, które odbywało się w Japonii.
✅ Części elewacji z Expo można do dzisiaj podziwiać w Centrum Wikliniarstwa.
✅ Wikliniarze z Rudnika wykonali także imponującą fasadę zacieniającą w Abu Zabi (ZEA).
✅ Bogate, wieloletnie tradycje wyplatania w Rudniku nad Sanem i okolicy czuć tutaj na każdym kroku, a na ich straży stoi Centrum Wikliniarstwa.
✅ Żyje tu ok. 900 rodzin zajmujących się wyplataniem wikliny
✅ Rudnik nad Sanem został wyróżniony w ramach Międzynarodowego Konkursu na Najlepsze Europejskie Destynacje Turystyczne EDEN.
✅ Dzisiaj wykonywane są bardzo nowoczesne projekty mebli wiklinowych, które niejednokrotnie potrafią kosztować fortunę.
Zaglądnijcie na ZNALEZISKOi wykopcie jeśli się Wam podoba.
Z wizytą w polskiej stolicy wikliniarstwa - Rudnik nad Sanem
#rudeiczarne #polska #europa #rekodzielo #podroze #podrozujzwykopem #zainteresowania #zwiedzajzwykopem #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #stolica #historia #historiajednejfotografii
Zapraszamy do śledzenia hashtagu #rudeiczarne , jeżeli chcesz być na bieżąco z naszymi publikacjami.
źródło: comment_1635839527SNvMoiqMlQne51xpzRn19R.jpg
PobierzNo to kto miał lub ma jakiś wyrób z wikilny w domu?
źródło: comment_1635849546WSzVdgiHFz0040a0wmU1Y0.jpg
PobierzNo dobra, na serio to mam chyba ze 10, na pranie, na chleb, na jajka, na włóczki, na ubrania kilka, do przewozu dupereli...(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Tymczasem na strychu jednego z rudnickich wikliniarzy...
źródło: comment_1635850095v8EV8fgXxfeCoTT3gnypW0.jpg
PobierzNie rządzi bambus.
Ale szanuję Twoję zdanie i dziękuję za uwagę :)
Ale gratuluje talentu i cierpliwości, tego nie mam ( ͡° ͜ʖ ͡°)