Wpis z mikrobloga

Jak to jest że ta super aplikacja rowerowa #strava gdy stoję i nie ruszam się praktycznie o krok przez pół godz i więcej (bo rower stoi oparty o mur, a tele jest na mocowaniu przy kierownicy), zaznacza mi esy floresy, na mapce i dolicza jakieś kilometry xD To ja już wiem skąd takie wyniki na #rowerowyrownik A i jeszcze jedna ciekawostka, jeżdżąc tą samą trasą i używając naprzemiennie dwóch aplikacji ( CoBike ) dystans jaki pokonałem różni się nawet 2km, na dystansie 8km xD Fajne te aplikacje rowerowe, takie niezbyt dokładne( ͡° ͜ʖ ͡°) #rower #rowery #pytaniedoeksperta
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zenek-stefan1:
1. Odczyty GPS to zawsze tylko przybliżanie. Zależnie od warunków pojedynczy odczyt potrafi "skakać" nawet o paręset metrów.
2. Odczyty to nie linia ciągła tylko punkty "łapane" co jakieś czas. Jeśli jedziesz po łuku to masz x punktów połączonych linią prostą. Różne aplikacje różnie radzą sobie z korygowaniem tego błędu. +dodatkowo efekt powyżej
  • Odpowiedz
@zenek-stefan1: to nie wina Stravy tylko pewnie masz źle ustawione opcje GPSa. Który np. w trybie "wysoka dokładność" wbrew pozorom ma ją znacznie mniejszą, bo się posiłkuje danymi z sieci wifi i masztów gsm, przez co potrafi się teleportować po całej okolicy. Albo masz kiepskiego GPSa, tak też bywa.
  • Odpowiedz
@s---k: to nie oddawaj nic więcej bratu, tylko mi , ja też jestem twoim bratem! No bo wszyscy jesteśmy braćmi Mirkami! xD. Jak coś to polecam się na przyszłość, miłego wieczoru i całuje rączki
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
to nie wina Stravy tylko pewnie masz źle ustawione opcje GPSa

@MiQ27: @Aramil: @zenek-stefan1:

Strava to niestety nie jest super aplikacja. Powinna rozpoznać z żyroskopu że rower stoi w miejscu i ignorować w tym czasie te sygnały. Aplikacja też może rozpoznać w czasie ruchu kierunek w jakim się poruszamy i też ignorować sygnały jeżeli kolejny jest za pozycją w której już byliśmy. Albo nagłe skoki o
  • Odpowiedz
@dybligliniaczek: oidp to jeszcze oszczędzanie energii w Androidzie potrafi zrobić Stravie kuku. Locus jak się go włączy jako rejestrator, to chyba od razu się upomina o wyłączenie optymalizacji baterii.
  • Odpowiedz
@zenek-stefan1: nie do końca. Telefon jest uniwersalny, więc pod konkretne zadanie warto fona i aplikację skonfigurować.
Specjalizowany licznik robi tylko jedno, więc konfiguruje go już producent.
No ale skoro Strava ci nie leży to nie wiem, może kup sobie jakiegoś Amazfita? Będzie rejestrował ślad niezależnie od telefonu. Albo wręcz komputer rowerowy z gps-em
  • Odpowiedz
@dybligliniaczek: @MiQ27: Dzięki za pomoc Mircy. Reszty nie będę wołać... Już odinstalowuje ten szajs... A jak ktoś mi powie że przejechał XXX km bo mu tak aplikacja rowerowa powiedziała to go wyśmieje wprost. xD Od początku te aplikacje wydawały mi się niemiarodajnym chłamem do lansowania się na fejsbukach i okazało się że, jak zwykle i we wszystkim jednak mam nosa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz