@imajoke: Jak napiszesz, że praca dzieci w azjatyckich fabrykach jest niemoralna to ci kuce odpiszą, że te dzieci chcą pracować, bo inaczej umarły by z głodu( ͡°͜ʖ͡°)
@oski94: Ale wiesz, że to nie była praca taka jak dziś, że masz przepisy BHP, kodeks pracy, gwarantowane świadczenia rentowe, odpowiedzialność odszkodowawczą i karną pracodawcy? To była praca w odwrotnych warunkach. Można sobie wycierać buzię, że każdy wybiera jak chce i że takie warunki hartują charakter, ale tak się mówi dopóki Ciebie nie spotka zderzenie z pracodawcą, z którym nie ma możliwości negocjowania warunków, a nie masz żadnej innej alternatywy.
@zordziu: Oczywiście, że miałem łatwiejsze zadania i mniejszą odpowiedzialność, ale to była normalna robota stażysty. Prosta, ale ktoś musiał to zrobić. W IT też najpierw się uczysz i bierzesz łatwiejsze taski a nie zabierasz się za zarządzanie projektem. Na produkcji też ktoś musi robić kontrolę jakości i obsługiwać maszyny. Chętnie pracowałbym więcej, ale nie mogłem opuszczać szkoły, bo robili problemy.
@Ravenek: to nie była normalna robota stażysty. xD Ja mam nadzieję, że trollujesz, bo przecież nawet w twoim porównaniu łatwo można podłożyć pracę pod "szkoła"
- przychodzisz kiedy każą, zwykle wcześnie rano - robisz rzeczy, które ktoś chce, żebyś robił, gdzie sporo jest zwykłej propagandy (korporacyjne pranie mózgu) - warunki są tragiczne, masz zapewnioną tylko prostą ławkę i krzesło, o luksusach takich jak mydło w toalecie czy woda na herbatę,
@imajoke: inne czasy, inne problemy. Bieda była taka, że oni byli zmuszeni do takiej pracy. Dziś masz pasożytow neetow, którzy są wstanie jeść i gdzieś mieszkać, a pracowników brakuje. Niedziela wolna od handlu to jest przykład patologii, która atakuje fundamenty wolnego rynku. Rozumiem, że popierasz takie niedziele?
@Izanagi013: neeci są zwykle na utrzymaniu rodziców. Dodatkowo jak masz mieszkanie, to połowa kosztów utrzymania odpada i dużo łatwiej się utrzymać z nieregularnych źródeł, których dzisiaj pełno. Statystyki zatrudnienia liczą osobę żyjącą z majątku, nieruchomości, zysków kapitałowych jako neeta, a to spore uogólnienie tematu.
@BojWhucie: hmm, no mniej więcej tak jest w krajach 3. świata, jak dzieci nie pracują w złych fabrykach to idą kraść albo się prostytuować
czy wielkie korporacje jak adidas i apple ich wykorzystują? tak czy wielkim korporacjom zależy na tym żeby tam była bieda? tak czy z perspektywy dziecka lepiej tam nie pracować? nie
#antykapitalizm #bekazlibka #bekazkuca
źródło: comment_16351445744fVMHpcWxk6x5MsxTPRFY8.jpg
PobierzPraca za dzieciaka to także nic złego. Wykorzystywanie dzieci to tak jakby zupełnie inny temat.
Ja mam nadzieję, że trollujesz, bo przecież nawet w twoim porównaniu łatwo można podłożyć pracę pod "szkoła"
- przychodzisz kiedy każą, zwykle wcześnie rano
- robisz rzeczy, które ktoś chce, żebyś robił, gdzie sporo jest zwykłej propagandy (korporacyjne pranie mózgu)
- warunki są tragiczne, masz zapewnioną tylko prostą ławkę i krzesło, o luksusach takich jak mydło w toalecie czy woda na herbatę,
@Ravenek: no ale żeby porównywać pomaganie mamusi w klepaniu fakturek do z-----------a w XIX w. fabryce bawełny to jest serio już ponad moje siły...
Dziś masz pasożytow neetow, którzy są wstanie jeść i gdzieś mieszkać, a pracowników brakuje.
Niedziela wolna od handlu to jest przykład patologii, która atakuje fundamenty wolnego rynku.
Rozumiem, że popierasz takie niedziele?
Statystyki zatrudnienia liczą osobę żyjącą z majątku, nieruchomości, zysków kapitałowych jako neeta, a to spore uogólnienie tematu.
czy wielkie korporacje jak adidas i apple ich wykorzystują? tak
czy wielkim korporacjom zależy na tym żeby tam była bieda? tak
czy z perspektywy dziecka lepiej tam nie pracować? nie