Wpis z mikrobloga

@semperfidelis: jakich tysiąc? Dwie czy trzy świeczki wystarczą. Poza tym to tradycja i miłe, społeczne wydarzenie. To że niektórzy zachowują się jak ludzie z obrazka, nie znaczy, że wszyscy tak robią. Masz postawę antyspołeczną, no ale cóż, nie możesz zabraniać komuś obchodzić świąt tak jak on chce.
  • Odpowiedz
@Dariel: A właśnie mnie to w-----a. Sam po śmierci chciałbym mieć prostą płytę na urnie, albo w ogóle pozbyć się tych popiołów w jakiś uroczysty sposób. Życie po smierci istnieje, ale tylko w pamięci innych i to naszym życiem powiniśmy się starać, aby te wspomnienia były dobre i wiecznie żywe. Żaden znicz czy sztuczne kwiaty raz w roku tego nie zmienią "bo tak wypada", a cały rok o nich nie
  • Odpowiedz
A po co trupowi znicz? Spieszę z odpowiedzią - żeby sąsiedzi widzieli.

@semperfidelis: Ja też zapalam znicze, ale jakoś nigdy nie przeszło mi przez myśl, żeby robić "na pokaz". Myślenie rodem z głębokiego PRLu
  • Odpowiedz
@semperfidelis: Haha :D No tak, podświadomie robię to po to, żeby jakieś nołnejmy widziały, że na grobie mojego dziadka jest świeczka - nic, że go nie znają, i mają równie w------e jak ja na inne znicze, ale sądźmy innych swoją miarą ;]

Lubię przejść się na cmentarz, posiedzieć w ciszy, zapalicz znicz (nie jest to dla mnie problemem, i nie wymaga dogłębnej analizy czy filozofii). Niech każdy robi, jak uważa
  • Odpowiedz
ale sądźmy innych swoją miarą ;]

@Aerials: Nie chodzę na cmentarz i nie palę zniczy, ani nie kupuję kwiatków. Stoję z boku, a z boku wygląda to właśnie tak, jak opisałem wyżej.

Po drugie napisałem, że tego nie rozumiem, a nie że chcę to zmienić. Mam to w dupie tak naprawdę na co ludzie wywalają kasę. Kto wie, może niedługo skorzystam na nich sprzedając im znicze 200% drożej? Całkiem możliwe,
  • Odpowiedz
@semperfidelis: Spoko, ja kupuję za grosze ;) Nie chodzisz, ja chodzę. Nie wnikam czemu tego nie robisz - widocznie masz swoje powody, i jednocześnie nie oczekuję, że Ty zrozumiesz dlaczego ktoś inny chodzi, czy zapala znicze. Wolność wyboru jest rzeczą wspaniałą
  • Odpowiedz
Mnie zastanawia fakt, że ludzie tak marudzą, że rząd wywala kasę na niepotrzebne rzeczy, a sami jednego dnia w----------ą grube złotówki na kawałek plastiku z knotem i sztuczne kwiaty.

@semperfidelis:

Ludzie mogą się swoją kasą nawet podcierać i nic mi do tego, ale kiedy rząd p----------a MOJĄ kasę na głupoty to już jest w---------e.
  • Odpowiedz