Wpis z mikrobloga

#excel #pomoc

Mam sobie arkusz który mi oblicza stawkę w taki sposób ze jeżeli ktoś wykorzysta do 0.34 litra wody

to i tak zapłaci 10zl, czyli 0.32 itp to i tak zapłaci 10zl gdy ktoś już więcej wykorzysta np 0.67 to mnożny mu sie x stawka i wszystko ładnie działa. Jest tam funkcja jeżeli

=JEŻELI(D7<0,34;10;D7*30)

Problem nie może jakoś wielki gdy przeciągam na inne kolumny ta formule to automatycznie pojawia mi się wartość 10zl mimo ze jeszcze nic w innych kolumnach nie ma wpisanego i trochę głupio to wygląda, chodzi mi o to żeby ukryć wartość 10 zl do czasu aż ktoś nie wpisze liczby w okienko ile wykorzytal wody ^^
Solitary_Man - #excel #pomoc 

Mam sobie arkusz który mi oblicza stawkę w taki spos...

źródło: comment_0aMNvQDiqcQqUnOawK8fKmIu8f1xWCwW.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Solitary_Man: zrobiłeś warunek z jeżeli, który jest spełniony gdy pole jest puste. dodaj warunek że pole musi coś zawierać (użyj ORAZ w warunku funkcji JEŻELI)

dokładnie nie wiem jak funkcja sprawdzająca czy coś jest wpisane się nazywa
  • Odpowiedz
@Solitary_Man: bo przy przeciąganiu w dół dolar bliokuje komórkę a1, by się nie przeciągała na a2. tak samo zamiast 10 zrobił bym komórkę a2 np jako 10. i zamiast 10 miałbyś wartość z tej komórki, a żeby ładnie wyglądało to wystarczy wpisać limit wody i w a1 np limit wpisujesz, niżej cena wody i wpisujesz cenę. Skąd te 30?
  • Odpowiedz